Rembrandt tulipán

A tulipán bemutatása

Rembrandt tulipán

Rembrandt tulipán / Kép forrása: Pixabay.com

A tulipán (Tulipa sp.) az egyik legkedveltebb, és legváltozatosabb, tavaszi hagymás virágunk. Az egyszerű és teltvirágú változatok, valamint a hibridek száma szinte végtelen, ennek köszönhetően biztosan találhatunk olyan fajtát amely, a tavasz valamelyik időszakában virágzik.

A tulipán származási helyéül Perzsiát jelölhetjük meg, de vad fajai közül sokan Európában is őshonosak.

rojtos tulipán

Rojtos tulipán / Kép forrása: Pixabay.com

Az európaiak körében, a török hódító hadjáratok idején vált igazán ismertté, és kezdődött el a népszerűség felé vezető töretlen útja. Olyannyira közkedveltté vált, hogy a Németalföld területén, iparrá fejlődött a tulipántermesztés.

A tulipánokat virágzási idejük és származásuk szerint különféle csoportokba sorolhatjuk.

Virágzási idejük szerint lehetnek:

  • Korai fajták (egyszerű korai és telt korai tulipánok)
  • Tavasz közepén virágzó fajták (Triumph, Darwin hibrid tulipánok)
  • Késői fajták (egyszerű késői, liliomvirágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt-, papagáj- és telt késői tulipánok)

Származás szerint lehetnek:

  • botanikai tulipánok (Tulipa nemzetség tagjai);
  • botanikai származású tulipánok (Kauffmanniana, Fosteriana és Greigii hibridek)
  • kerti tulipánok (az előző osztályozásban szereplő három csoportra bontva)

A tulipán gondozása

Greigii tulipán (Tulipa greigii 'Pinocchio')

Greigii tulipán (Tulipa greigii ‘Pinocchio’) / Kép forrása: Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0

A tulipán helyéül, laza talajú, napos, világos helyet válasszunk, bár szinte mindenhol megél, ez a legideálisabb környezet számára. Érdemes talajjavítást is végezni, trágya segítségével. Virágzási ideje után, levelei elsárgulnak és elhervadnak, eltávolítani csak akkor szabad őket, ha már teljesen elbarnultak, és elszáradtak.

A tulipán hagymákat három évig érdemes ugyanazon a helyen hagyni, ezt követően célszerű, más helyet választani számára. Szaporítása hagymával történik.

Tulipán mezők Hollandiában:

A papagáj tulipán

Papagáj tulipán

Papagáj tulipán / Kép forrása: Pixabay.com

A papagáj tulipán (Tulipa sp.) közepesen magas, hagymás virág, mely a hagyományos tulipántól eltérően a tavasz második felében bontogatja virágait.

A papagáj tulipán cserépbe és virágágyba egyaránt ültethető, érdekességét az élénk színekben játszó, csavart szirmok alkotta virágai adják. Vágott virágként is hosszan otthonunk éke lehet.

A papagáj tulipán gondozása

A papagáj tulipán gondozása nem különösebben nehéz. Ültetési helyéül világos vagy egyenesen napos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű, és laza szerkezetű.

A tulipánhagymákat mélyre, kb. 15cm mélységbe kell ültetni, legyen szó cserépbe, vagy szabadföldbe való ültetésről. A tulipán hagymáit óvni kell a fagytól, ezért a cserepes példányokat, célszerű fagymentes helyen tárolni.

Tudnivalók a tulipán ültetéséhez

Mikor kell ültetni a tulipánt?

Triumph tulipán (Tulipa 'Prinses Irene')

Triumph tulipán (Tulipa ‘Prinses Irene’) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Derek Ramsey (Ram-Man)

A tulipán hagymáit legjobb októberben elültetni, mivel ilyenkor már a talajban lakó kártevők nem igazán aktívak, viszont a talaj még eléggé meleg.

Ha vállaljuk a kockázatát, hogy a talajlakó kártevők esetleg károsíthatják a hagymákat, akkor szeptembertől, november elejéig, az első fagyokig ültethetünk tulipánt.

Milyen helyre kerüljön?

Liliomvirágú tulipán

Liliomvirágú tulipán / Kép forrása: Pixabay.com

A tulipán nem kényes, bár leginkább a napos, világos fekvést kedveli, valamint a lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt. Jól mutat csoportosan ültetve évelőágyásban, és más tavaszi virágokkal együtt is.

Mutatós összeültetést hozhatunk létre fürtös gyöngyikével és nárcisszal kombinálva.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

Teltvirágú tulipán

Teltvirágú tulipán / Kép forrása: Pixabay.com

Az ideális ültetési mélység kb. 10-15cm, az ültetési távolság pedig kb. 10cm. Első lépésként készítsük el az ágyást, gyomláljuk ki, valamint ássuk fel a területet.

Ha ezzel meg vagyunk, akkor készítsük el a hagymák számára ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé tegyük bele őket. Végül takarjuk be a hagymákat földdel. Beöntözésre nincs szükség.

Képek forrása: Pixabay.com; Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Derek Ramsey (Ram-Man)

Forrás: Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők