tulipánfa

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) bemutatása, gondozása

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) Észak-Amerikában őshonos, akár 30 méteres magasságot is elérő lombhullató fa. Koronája kúpformájú, lombozatát, tulipán formájú levelek alkotják, melyek ősszel sárgára színeződnek. De nem csak a leveleknél köszön vissza a tulipán motívum!

Tavasz végén, és nyár elején nyíló, zöldessárga virágai is a tulipánra emlékeztetnek. Az amerikai tulipánfa mutatós virága és levélzete miatt remek szoliter növény, termését szárazvirág kompozíciók készítésére lehet használni.

A kertészetek kínálatában megtalálható a tulipánfa oszlopos változata is, Liriodendron tulipifera ‘Fastigiata’ néven. Karcsú, oszlopos habitusú kb. 5-10 méter magasra megnövő tulipánfa fajta, mely szoliternek, utcai sorfának, valamint parkfának is kitűnő.

Ültetési helyéül napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk. Az átültetést rosszul bírja, ezért végleges helyére ültessük. Ültetési helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe helyigényét, mivel nagy koronát nevel és árnyékol.

Talajok közül leginkább a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, nyirkos, savanyú vagy semleges kémhatású talajokat kedveli.

Száraz környezetben lelassul a fejlődése, ezért ne feledkezzünk el a rendszeres öntözésről! Az igazán szép növekedéshez, tápanyag utánpótlás szükséges.

A szép koronaforma eléréséhez metszést igényel. Tavasszal, április elején érkezik el a tavaszi metszés ideje, ilyenkor a télen károsodott, elfagyott vagy letört vesszőket kell lemetszeni.

A nyár első felében végezhetjük el az alakító metszést, ilyenkor távolíthatjuk el a túl hosszú ágakat, valamint ritkíthatjuk a túl dússá vált koronát.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként megtámadhatják a pajzstetvek, levéltetvek valamint gombás betegségek is. Szaporítani oltással, bujtással és magról is lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék