Geckolepis megalepis

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Scherz MD, Daza JD, Köhler J, Vences M, Glaw F.

„Letéphető bőrű” pikkelyes gekkófajt fedeztek fel Madagaszkáron német kutatók – írja a BBC News.

Sok gyíkféle képes megválni a farkától, ha egy ragadozó elkapja, de az újonnan felfedezett pikkelyes gekkóra vadászó ragadozókat nagyobb meglepetés éri: a hüllő ugyanis képes kibújni pikkelyes bőréből, ha szabadulni akar. A kis hüllőt, amely a Geckolepis megalepis nevet kapta, a PeerJ című folyóiratban megjelent tanulmányban mutatta be. Mark Scherz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója.

A pikkelyes gekkó bőre kifejezetten alkalmazkodott ahhoz, hogy letépjék: a nagy pikkelyek csak egy keskeny darabon tapadnak az állat bőréhez, ezért viszonylag könnyedén leszakadnak. Ráadásul a pikkelyek alatti bőr is alkalmazkodott ehhez.

Számos gekkófaj képes megválni a bőrétől, ha szilárdan megragadja egy ragadozó, ám a pikkelyes gekkók erre pillanatok alatt képesek úgy, hogy a legkisebb sérülés nélkül szabadulnak. Ez a faj azért is különleges, mert a pikkelyeit hetek alatt képes visszanöveszteni, míg más fajoknál ez a regenerációs idő jobban kitolódik.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a Geckolepis megalepisnek azért fejlődtek ki ilyen nagy pikkelyei, mert azoktól könnyebben meg tud szabadulni. Az új gekkófajt Madagaszkár északi részén, a Tsingy barlangrendszerben találták meg.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Scherz MD, Daza JD, Köhler J, Vences M, Glaw F.

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik