évelő növények

Az enyhébb idő beköszöntével már elkezdünk azon gondolkozni, hogy milyen új növényekkel tehetnénk szebbé a kertünket. A hideg, komor tél után jól esik a szabadban tevékenykedni, és csinosítgatni a környezetünket.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes megfontolnod, ha évelő növényeket tervezel ültetni.

Válassz tudatosan az évelők közül, ha folyamatos virágzást szeretnél!

A megfelelő tervezéssel elérhetjük, hogy mindig legyen színes, virágzó növény a kertünkben. A Gardencentrum.hu-n rengeteg növényről találsz részletes leírást, ami sokat segíthet a választásban.

Írj egy listát arról,milyen évelő növényeket szeretnél a virágágyásba ültetni. Csoportosítsd a különböző fajtákat a következő szempontok szerint:

  • fényigény (napos vagy árnyékos)
  • vízigény (szárazságtűrő vagy vízigényes)
  • talajigény (általános vagy savanyú kémhatású)

Törekedj arra, hogy ne egy-egy évelő növényt ültess, inkább alakíts ki csoportokat (3-5-7 db növénnyel), így sokkal letisztultabb és látványosabb színfoltot fogsz kapni.

A csoportokat válogasd úgy össze, hogy legyen benne korábban virágzó (hunyor, indás infű), tavasszal virágzó (lángvirág, kaukázusi ikravirág), valamint nyáron (cickafark, levendula, hortenzia) és ősszel díszítő évelő növény (szellőrózsa) is.

Vedd figyelembe a kifejlett növények magasságát, térigényét! Az alacsonyabb növények kerüljenek előre, a magasabbak hátra.

évelő növények

Kép forrása: Getty Images / Dúsan beültetett virágágyás lángvirággal a középpontban

Gondoskodj az évelő növények megfelelő öntözéséről! A legjobb, ha csepegtető öntözést tudsz kialakítani, ha pedig erre nincs lehetőséged, akkor a vízigényesebb növényeket, például a hortenziákat ültesd a teraszhoz vagy a bejárathoz, hogy könnyebben észre vedd, ha szomjaznak.

Egyre inkább terjedőben vannak a természetes hatású kertek, amelyek egyik jellemzője a sűrűn beültetett virágágyás. A gyönyörű látványon túl ennek más előnye is van: a növények lefedik a virágágyás felületét, így elnyomják a gyomokat, és kialakul egy természetes ökoszisztéma.

Új évelő növények vásárlásakor próbálj ne csak arra figyelni, hogy milyen a pillanatnyi állapotuk, megjelenésük! Vedd figyelembe, hogyan mutatnak majd ősszel és télen, és ennek megfelelően alakítsd ki a növénytársulást, hogyne alakuljanak ki kopár, egyhangú részek a kertedben.

A legtöbben elsősorban azt nézik a növények kiválasztásakor, hogy mekkora a méretük, magasságuk, pedig ennél sokkal fontosabb, hogy milyen gyökérzettel rendelkeznek. Érdemes mindig megvizsgálni a gyökérzetet – legyen jól átszőtt, fehér és egészséges, mert ez fogja neked biztosítani a megfelelő fejlődést.

évelő növények

Kép forrása: Getty Images / Mindig vizsgáld meg a növények gyökérzetét!

Mire figyelj az évelő növények ültetése során?

Legyen alaposan fellazítva a talaj! Ha kötött, agyagos a kerted földje, dolgozz be homokot, tőzeget az ültetőgödörbe.

Ügyelj rá, hogy a cserép felső része egy síkba kerüljön a talajszinttel, ne ültesd mélyebbre vagy magasabbra.

Készíts nagy méretű, a cserép méreténél legalább kétszer nagyobb ültetőgödröt az évelő növényeid számára.

Az ültetést megelőzően öntözd be az évelőket a cserépben, ültetéskor pedig tömörítsd meg alaposan a talajt, és öntözd be a növényeket annyira, hogy a talaj felszínén megálljon a víz. Ez az eljárás abban segít, hogy kiszorítsd az esetleges levegőbuborékokat, és biztos legyen a gyökerek megeredése.

Válogass színes évelő növényeink közül, és fordulj hozzánk bizalommal, ha segítségre van szükséged!

Képek forrása: Getty Images

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők