táska

A varrás manapság ismét igazán nagy népszerűségre tett szert a kreatív hobbikat űző személyek körében, amin mi egy cseppet sem csodálkozunk. Nagyszerű lehetőséget kínál ugyanis arra, hogy levezessük a mindennapi stresszt, és segít feltöltődni. Arról nem is beszélve, hogy egy kis kézügyesség és néhány jó eszköz segítségével olyan dolgokat hozhatunk létre, amiket senki más.

Kezdők számára azonban még egy komplexebb szabásminta gondot okozhat, de egy neszesszer vagy táska varrása azonban ideális első projektnek bizonyul, amelyek megalkotásához a mai cikkünkben adunk néhány tippet.

Szükséges dolgok

Ahhoz, hogy el tudjuk készíteni a saját táskánkat, szükség lesz a táska nagyságát meghatározó hevederekre, néhány fém alkotóelemre és az egyéni preferenciától függően még cipzárra, amelyek mindegyike megtalálható a Butika.hu táskákhoz való kiegészítői között.

A heveder kiválasztásához annyit fűznénk hozzá, hogy érdemes figyelembe venni az anyag hosszúságát és szélességét, mivel ez befolyásolja majd, hogy mekkora pántra lesz szükség. Továbbá abban az esetben, ha állítható hosszúságú táskát szeretnénk, akkor a fém elemek mellett még egy csúszka is kelleni fog.

De a legfontosabb dolog, amire szükség lesz, az a táska alapját adó anyag, amely szinte bármi lehet – sima pamutvászon, dekorvászon, újrahasznosított farmer, cordura, gyöngyvászon, bútorszövet, és így tovább. Ha azonban nagyobb és nehezebb dolgokat szeretnénk majd szállítani a táskában, akkor érdemes egy vastagabb és erősebb matéria mellett letenni a voksunkat.

Azt viszont fontos hozzátenni, hogy a nagyon sok réteg farmerrel vagy bőrrel nem biztos, hogy boldogul majd a háztartási varrógép motorja. Így ha nekünk az van otthon, akkor érdemes inkább egy mintás vízálló anyagot választanunk, amelyet ha egyszínű gyöngyvászonnal kombinálunk, akkor egy igazán profi táskát tudunk alkotni.

További tanácsok az anyagválasztáshoz

Ha különböző vastagságú anyagokat tervezünk összepárosítani, akkor mindenképpen szükség lesz még egy közbélésre, mint amilyen például a vetex is, hogy valahogy összehozzuk a két matériát. Ezt érdemes előre bevasalni, hogy az általunk választott anyagdarabok azonos vastagságúak legyenek már az összevarrás előtt.

Továbbá, ha a táska külső részére váltott anyag nem vízálló, akkor a bélést mindenképpen tanácsos egy vízálló vékonyabb matériából készíteni. Fontos azonban, hogy ne olyat válasszunk, amely egyik oldalon csúszik, a másikon pedig tapad! A varrógépek nem igazán szívlelik őket.

Végül kelleni fog még egy szabásminta is

Szerencsére az interneten már milliószám találhatunk szabásmintákat. Így könnyedén megtalálhatjuk azt az egyet, amely a legközelebb áll az egyéni elképzeléseinkhez, és a készségeinknek is megfelel.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom