paleo

Annak ellenére, hogy jelenleg a történelemben ez idáig példátlan mennyiségű pénzt öl az emberiség az egészségügybe, mégis egyre növekszik a szív- és érrendszeri betegségben, valamint rákban elhunytak száma. Az összhalálozás háromnegyedét teszik ki ezek a betegségek, és az egyéb civilizációs betegségek száma is jelentősen megnőtt.

Hogy jön képbe a paleo életmód?

A civilizáció csodálatos újításokat hozott az emberiség mindennapjaiba, de számos árnyoldala is van a nagy fejlődésnek. Ahogy az emberiség egyre inkább eltávolodott az addig megszokott életformájától és étrendjétől, újabb betegségek jelentek meg és váltak gyakoribbá.

A paleo életmód azokat az ételeket részesíti előnyben, amelyek az évezredekkel ezelőtt élt emberek étrendjét alkották. Ezek beszerzése még könnyebb is nekünk, mint őseinknek, hiszen a PaleoCentrum kínálatában a paleo életmódhoz szükséges számos terméket meg lehet találni.

Ez az életmód teljes mértékben kizárja a modern civilizáció által létrehozott és a testünknek szokatlan, adott esetben betegséget okozó ételeket. Néhány példa azokra az ételekre és alapanyagokra, amelyek a paleo étrend követőinek nem engedélyezettek: gabonafélék, burgonya, legtöbb növényi olaj, tejtermékek túlnyomó része és hüvelyesek.

Akik születésüktől paleo életmódot folytatnak

Azon természeti népek között, akiket a civilizáció nem befolyásolt életmódjukban, a mai napig ismeretlenek a civilizációs betegségek. Ezek közé tartoznak többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség is. Ezek az emberek olyan életmódot folytatnak évezredek óta, amely megfelel a paleonak.

Ha valaki csak egy pillantást vet ezen népek átlagéletkorára, az könnyen legyint, hogy lényegesen alacsonyabb, mint a civilizációban élőké. Azonban ez csak a statisztika megtévesztése, hiszen ezeknél a népeknél sajnos nagy a csecsemő- és gyermekhalandóság, azonban azok, akik megérik a felnőttkort, ugyanolyan hosszan élnek, mint a nyugati emberek. Ellenben nyugati társaikkal, a természeti emberek ezt egészségben élik meg.

Élhető paleo életmód a modern világban

A paleo a tudományos kutatások összegzésével igyekszik kialakítani a modern ember számára megfelelő életmódot, figyelembe véve azt is, hogy evolúciósan mi volt az optimális életmód. Egy jó példa erre a D-vitamin hiánya.

Ez évezredekig nem volt probléma az emberek számára, hiszen rettentő sok időt töltöttek a napon a mezőgazdaság, állattartás vagy a vadászat miatt. A napjainkra azonban nagyon sok időt töltünk a naptól védett helyen. Ennek megfelelően jelentősen megnőtt azoknak a betegségeknek a száma, amely a D-vitamin hiányával szorosan összefügg.

A paleo életmód lehetővé teszi, hogy testünk olyat tápanyagokat kapjon és olyan arányban, ahogy arra az evolúció során kifejlődött. De ezenfelül is számos betegség megelőzésében és gyógyításában játszhat kiemelt szerepet.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom