üvegházi molytetű
üvegházi molytetű

Kép forrása: Wikipédia / Pro Huerta / Szerző: Pablo Oliveri

Az üvegházi molytetű vagy liszteske (Trialeurodes vaporariorum) gyakori kártevője az üvegházaknak, fóliasátraknak, károsíthatja a szobanövényeket, főként nyáron a konyhakertben is nagy károkat tud okozni.

A kifejlett üvegházi molytetű kb. 1mm hosszú, fehér színű, lepkeszerű kis rovar, a levél fonákján él és itt károsít, ahogy lárvái és bábjai is. Petéit szintén a levél fonákján rakja le.

Nagyon szapora kártevő évente akár 10-nél több nemzedék is kifejlődhet, ha ideálisak számára a körülmények, és nem kezdjük el őket, már a megjelenésükkor irtani.

Az üvegházi molytetű kártétele

üvegházi molytetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Az üvegházi molytetű többféle módon is károsít. Szívogatásával legyengíti a növényt, ennek következtében a növény fejlődése megáll és észrevehetően csökken a termés mennyisége is.

Ragacsos mézharmatot választ ki, ami ragacsossá teszi a leveleket és ideális feltételeket biztosít a korompenész számára. Ha mindez nem lenne elég, a liszteskék vírusos betegségeket is terjeszthetnek.

Védekezés az üvegházi molytetű ellen

üvegházi molytetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: gbohne / Licence: CC BY-SA 2.0

Az üvegházi molytetű elleni védekezés kiemelten fontos lépése, hogy folyamatosan szemmel tartsuk növényünket, a levelek fonákját kell alaposan átnéznünk ilyenkor.

Az is segítségünkre lehet, ha sárga, ragadós lapokat, színcsapdákat helyezünk ki. Így szinte azonnal észlelni tudjuk a liszteske jelenlétét és időben elkezdhetjük az irtást.

Fontos, hogy azonnal cselekedjünk, mivel ha nagyon felszaporodik az állomány, akkor már nagyon nehezen irtható!

üvegházi molytetű lárva

Az üvegházi molytetű lárvája / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anatoly Mikhaltsov

Ennek oka, hogy az üvegházi molytetű petéi, bábjai és lárvái ellenállók a rovarölő szerekkel szemben. Így, ha a felnőtt példányokat, melyek az állomány legkisebb részét adják sikeresen is írtjuk az egyéb alakjaiból, hamar újra kifejlett kártevők lesznek. Ha időben lépünk, megelőzhető a további szaporulat.

Szobanövények esetében első lépésként válasszuk a növény langyos vizes lemosását és elkülönítését a többi szobanövénytől. Makacsabb fertőzés esetén használjunk rovarölő szert.

A kertben a klasszikus rovarölő szerek (pl. Mospilan), illetve a biotermesztésben használható termékek (NeemAzal, Naturalis) jelenthetnek megoldást.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Anatoly Mikhaltsov; Wikipédia / Pro Huerta / Szerző: Pablo Oliveri; Flickr / Szerző: gbohne / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Források: Édenkert – Liszteske, avagy az üvegházi molytetű; Kertlap – Liszteske

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert