klíma

A jelenlegi energia árak miatt egyre többen érdeklődnek arról, hogy tényleg megéri-e klímával fűteni? Az, hogy tényleg hatékony-e a klímával való melegítés otthon, az a szakemberek szerint teljesen egyértelmű, hiszen hazánkban a tél már olyan enyhe, hogy a klíma berendezések nagyon hatékonyan tudnak dolgozni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mennyire hatékony ezzel megoldani a téli melegítést. Kitérünk tovább a fűtésre optimalizált klímák árára is.

Fontos kérdés az is, hogy a már régebben beszerelt klímák alkalmasak-e a fűtésre?

A szakemberek szerint az, hogy tud fűteni a klíma nem azt jelenti, hogy érdemes is vele megtenni mindezt, mert az energiafelhasználása magasabb lesz a téli mínuszokban akkor, amikor a használat során a leolvadó kondenzvizet el kell vezetni.

Van olyan hatékony mint a gázfűtés?

A hozzáértők szerint valamennyi fűtésre képes eszközzel az őszi és a tavaszi enyhe időszakban sokkal kedvezőbben melegíthetjük az otthonunkat, mint a gázfűtéssel. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a klíma csak azt a helyiséget tudja felfűteni ahová beszerelték azt, tehát ahány helyiség található a házban, annyi klímára van szükség, hogy az gazdaságos legyen.

A hagyományos klímák teljesítménye a külső hőmérséklet csökkenésével fokozatosan csökken, -15 fokban már csak 50%-os.

Miért éri meg akkor klímát beszerezni?

A forgalomban lévő klímák a hagyományos fűtéshez képest négyszer annyi fűtési energia nyerhető, de ehhez olyan készüléket kell választani amelyik legalább A+++ energiaosztályba tartozik, és van lehetőség a kondenzvíz elvezetésére.

A mai légkondicionálók mindegyike inverterrel működik, ami egy olyan szabályozórendszer amely az adott tényezők alapján változtatni tudja a leadott teljesítményt, így jobb hatékonysággal üzemelnek és kevesebb az energia fogyasztásuk.

Mitől függ a klíma fogyasztása?

Természetesen a berendezések fogyasztása nagyban függ a használat módjától és az épület energetikai tulajdonságaitól, de függ az igényelt hőmérséklettől is. Egy rossz energetikai épületben klímával fűteni csak magas számlákkal lehet.

Honnan tudjuk melyik klímát érdemes megvásárolni?

A klíma gyártóinak fel kell tüntetni a várható éves fogyasztást hűtési és fűtési időszakban a katalógusaikban. Így össze lehet hasonlítani a klímás fűtési rendszert a már meglévő működő fűtési megoldásokkal.

Természetesen a klímák ára a minőség javulásával arányosan emelkedik, jelenleg a KlímaMarkt webáruházban pár százezer forinttól bőven az egy millió forint feletti összegig  terjed. Karbantartásra évente kétszer szükség van, ez ne maradjon el, hiszen ellenkező esetben a szerkezet könnyen tönkre tud menni, amely nem túl gazdaságos, főleg, ha cserére van szükség.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy a klímákkal történő fűtés kevesebb energiát igényel, mint más fűtéssel, de ez csak abban az esetben igaz, ha a hőmérséklet nem megy mínusz 7 fok alá, és a klíma amivel fűtenek szakemberek által javasolt megfelelő teljesítményű klíma.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom