vakond
vakond

Kép forrása: Pixabay.com

A vakondháló az egyik leginkább megosztó kérdéskör a kerttulajdonosok és szakemberek közt egyaránt. Való igaz, hogy hathatós megoldást nyújt a kertben a kéretlen látogató ellen, de épp úgy számtalan bosszúságot is okozhat (és nem csak akkor, ha szakszerűtlen a telepítés).

Hogyan kell helyesen telepíteni a vakondhálót?

Legalább 25-30 cm mélységben kell elhelyezni, majd feltöltéssel, tömörítéssel előkészíteni a talajt a füvesítéshez, vagy a gyeptéglázáshoz. Ez azonban hatalmas költség (pláne ha egy nagy kertről van szó), épp emiatt szokták rosszul, közvetlenül a gyökérzóna alá vagy a gyökérzónába lerakni.

A másik fontos tudnivaló a telepítésről, hogy a hálónak folytonosnak kell lennie. Ha nem jól van a kert széleinél eldolgozva, vagy ha keskeny fedési sávokkal van leterítve (rögzítve) a vakond fel fog tudni jönni, és a háló feletti részben garázdálkodik. Ezért kell körültekintően ellenőrizni a hálót lefektetés után, még a földréteggel történő borítás előtt.

Milyen érvek szólnak a háló ellen?

  • Ha közvetlenül a gyökérzóna alatt helyezik el a hálót, a vakond könnyűszerrel kihordja alóla a földet, hogy hozzáférjen az élelemhez. Ilyenkor a gyökerek a levegőben lógnak, nem tudnak tápanyagokat és vizet felszívni a járatból és tönkre megy az állomány.
  • A másik komoly gond a gyökérzónához közel telepített hálóval, hogy az egyik legfontosabb gyepápolási műveltet a stadionméretű gyepek estében a gyeplyuggatást nem lehet elvégezni, hiszen a gép felszabdalná a hálót. Azaz a túl sekélyen telepített hálós területen csak a felszíni gyepápolási műveleteket lehet elvégezni, ami a kötött talajok esetében biztosan nem elégséges az állomány hosszú ideig történő megóvásához.
  • A háló addig nyújt védelmet, amíg egységes. Ha a kertépítést nem előzi meg alapos tervezés, vagy egyszerűen csak utólag szeretnénk plusz növényeket beültetni a háló folytonossága meg fog szakadni, rést kínálva a feltúráshoz.
  • Későbbi kertrendezésnél a hálót tartalmazó földréteget munkagépekkel már nem lehet megdolgozni, mert felcsavarhatja, és tönkre teheti a gépet is. Kézi munkával pedig embert próbáló feladat lesz eltávolítani.
  • Egy jól karbantartott gyep esetén is 10-15 évente teljes felújításra van szükség, mert az állomány óhatatlanul elöregszik. Ilyekor illik 15-20 cm mélységben átmozgatni a talajt, amit a háló garantáltan akadályozni fog.
  • Egyáltalán nem egy környezetbarát technológia. Évszázadokig ott marad a talajban, hiszen a műanyag nagyon lassan bomlik csak le.

A vakondháló nem oldja meg önmagában a problémát. Egészen biztosan kiegészítő védekezési módokat fog megkövetelni a tulajdonostól a vakond ellen még a jól telepített védvonal is.

Amíg van élelem a területen (pl. pajor, lótücsök, esetleg a hasznos giliszta), újra és újra alá fog menni a hálónak. A túrása a sekély hálónál már a kezdetektől jól látszik. Az eltávolítása pedig sokszorosába kerül, mint a telepítése.

Éppen ezért, még ha drága megoldás is, csak gondos és hosszútávra szóló kerttervezés után, megfelelő mélységben, legalább 30-35 cm-es tömörített földfedéssel szabad lerakni a vakondhálót, és folyamatosan gondoskodni kell még akkor is a kártevők elleni védekezésről, hogy ne legyen csábító a kert.

A vakond élelmes, megtalálja a módját még egy mélyen lerakott háló esetén is a gyökérzóna és a finom falatok elérésének. Ma már számos olyan természetes, vegyszermentes megoldás van, amelyekkel a szakszerűen telepített háló költségeinek a töredékéért lehet megóvni a kertet a vakondtól évtizedeken át.

Bio gazdálkodásban is használható megoldásként az Esstence Bug Stop rovartávoltartó készítményt vethetjük be. Ez a vegyszermentes termék a talajba juttatva a talajfelszín alatti kártevőket szorítja vissza, melyeket előszerettel fogyaszt a vakond.

Személy szerint ügyfeleimnek nem szoktam javasolni a háló telepítését, mert nagyon lekorlátozza a lehetőségeket.

Kép forrása: Pixabay.com

Szerző: Molnár Gábor Éva – A füvesasszony

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert