vatikán

Kép forrása: Pixabay.com

A Vatikán aggódik Donald Trump amerikai elnök migrációs, egészségügyi és környezetvédelmi intézkedései miatt – fogalmazott Peter Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni hivatal vezetője csütörtökön, hozzátéve, hogy az amerikai katolikus egyház fellépésére számítanak.

Turkson bíboros kijelentette: szerencsére az Egyesült Államokban is vannak olyan hangok és vélemények, amelyek ellenzik Trump elnök döntéseit.

„Reméljük, politikai eszközökkel sikerül elérni, hogy maga Trump lépésről lépésre felülvizsgálja néhány döntését” – jelentette ki a bíboros hozzátéve, hogy a Vatikán az Egyesült Államok egyházának „lobbi tevékenységében” bízik. Utalt arra, hogy az amerikai püspökök közül már többen véleményt mondtak az elnök politikájáról, és befolyásolhatják azt.

Vatikáni elemzők viszont megjegyezték, hogy az amerikai katolikus egyház valójában nem képvisel az elnökkel ellentétes álláspontot, ellenkezőleg számos kérdésben Donald Trump politikáját támogatja.

Peter Turkson úgy vélte, hogy Donald Trump korábbi kampányígéreteit váltja valóra. „De remélem, hogy észreveszi mekkora különbség létezik a valóság és a választási kijelentések között” – tette hozzá.

A többi között a migrációval és az egészségüggyel is foglalkozó vatikáni hivatalt 2016 óta vezető bíboros Rómában újságírókkal találkozva nyilatkozott. Érdekesnek nevezte, hogy miközben Donald Trump eltörölte elődje Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseit, a szintén világhatalomnak számító Kína klímapolitikájának  módosítására hajlik a szmog elleni küzdelemben. A bíboros úgy vélte, az amerikai elnök által a fegyverkezésre szánt dollármilliárdokat más területek fejlesztésétől vonják majd el.

A bíboros a migrációt „csapból folyó vízhez” hasonlította, hozzáfűzve, hogy a „csapot el kell zárni” a származási országok támogatásával. Ferenc pápa először 2016-ban mondott véleményt az akkor még elnökjelölt Donald Trumpról. Mexikóból a Vatikánba visszafelé tartó repülőúton a katolikus egyházfő a mexikói határon elhatározott falra utalva kijelentette, hogy nem keresztény az, aki csak falak emelésére gondol.

Donald Trump májusban találkozhat Ferenc pápával, a G7-es csoport olaszországi csúcsértekezlete alkalmával. Ezt azonban semilyen forrásból nem erősítették meg.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem