Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) bemutatása

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) / Kép forrása: Pixabay.com

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) talán az egyik legismertebb húsevő növény, amely rovarokkal táplálkozik. A harmatfűfélék családjába tartozó növény Észak és Dél-Carolina területén őshonos.

Igazán eszes jószág, ugyanis nem csak várja a levelei közé tévedő gyanútlan rovarokat, hanem odacsalja őket, a rovarok számára vonzó illattal és nektárral.

Amikor betéved a gyanútlan áldozat, és többször megérinti a levelek belsejében található érzékelő szőröket, a levelek összezárulnak, innentől nincs menekvés.

A levelek szélén sorakozó tüskék összezárulnak, és az emésztőnedvek megkezdik a munkát. Néhány nap múlva, az emésztés befejeztével, a levelek újra kinyílnak, és ismét kezdődhet a vadászat.

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) gondozása

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) / Kép forrása: Pixabay.com

A vénusz légycsapóját akár otthonunkban is tarthatjuk, ha biztosítani tudjuk számára, az eredeti élőhelyéhez hasonló feltételeket. Mivel mocsarakban él, ezért kedveli a párás, nedves viszonyokat, különösen, ha ehhez fény és meleg is párosul.

Ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges talajt célszerű választani, elhelyezéséhez pedig világos helyet. Aktív időszakában, tavasztól-őszig szobahőmérsékleten, míg télen nyugalmi időszakában 5-10fok körüli hőmérsékleten tartsuk.

Földjét tartsuk nedvesen, öntözzük rendszeresen lágy vízzel, valamint gondoskodjunk párásításról is. Szükség lehet mesterséges táplálására is, ha megoldható, akkor inkább élő rovarokkal.

Még nem került említésre, de fontos dolog, hogy a vénusz légycsapója virágokat is hoz, amelyek tápanyagot vonnak el a növénytől, ezért érdemes őket, minél hamarabb eltávolítani.

Szaporítani a virágokból összegyűjtött magokkal lehet, illetve egyszerűbb megoldás, ha sarjról próbáljuk meg szaporítani.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények