veresgyűrű som

A veresgyűrű som (Cornus sanguinea) bemutatása, gondozása

veresgyűrű som

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hans Hillewaert

A veresgyűrű som (Cornus sanguinea) kb. 2-3 méteres magasságot elérő terjedő tövű lombhullató cserje. Főként azokban a hónapokban díszít, amikor a legtöbb növény nyugalmi időszakába kerül.

Ősszel hosszúkás, kerekded zöld színű levelei a fajtától függően vörös, narancs, vagy sárga színűre színeződhetnek. A lombhullás után bukkannak elő, az élénknarancssárga vesszők, melyek élettel töltik meg a téli kerteket.

Az év többi időszakában sem teljesen dísztelen, tavasszal kedves megjelenésű, hófehér ernyővirágzatával, majd fekete bogyós terméseivel díszít.

A növény termése nem mérgező, a levelek viszont irritáló hatásúak lehetnek, bőr és szemirritációt okozhatnak.

A veresgyűrű som viszonylag egyszerűen nevelhető növény, amely főként világos helyen, nyirkos talajban érzi jól magát. Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk, bár utóbbi esetben kevésbé lesznek élénkek vesszői.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, nedves talajokat kedveli, ezért öntözést igényel, de jó megoldás lehet, ha kerti tó közelébe telepítjük.

Metszeni csak akkor kell, ha szeretnénk megújítani. Megújítani úgy lehet legegyszerűbben, hogy az öreg vesszők közül levágjuk minden 4-5.-et. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani fás dugvánnyal, vagy magvetéssel is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hans Hillewaert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék