vérvirág

A vérvirág (Scadoxus multiflorus) bemutatása, gondozása

vérvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Challiyil Eswaramangalath Pavithran Vipin / Licence: CC BY-SA 2.0

A vérvirág (Scadoxus multiflorus) Dél-Afrika területén őshonos, különlegesen szép növény, amely az amarillisz félék családjába tartozik. Lakásban, valamint szabadban egyaránt tartható. Fagyérzékeny növény, emiatt a szabadban tartott példányok teleltetést igényelnek.

A vérvirág érdekességét gömb formájú, tenyérnyi virága adja, amelyet akár 200 darab aprócska csillag alakú virág is alkothat. Hogy még inkább vonzza a tekinteteket, virága élénkpiros, narancssárgás színben játszik. A vérvirág mérgező növény.

A kertben cserépbe és szabadföldbe ültetve is nevelhetjük. Jól érzi magát a kert, nagyobb fák alatti, árnyasabb részén is, világos, félárnyékos helyet egyaránt választhatunk számára.

vérvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  Roland zh

Víz és tápanyagigényes növény, ezért tápanyagban gazdag, jó szerkezetű nedves talajba ültessük. Vízigényét rendszeres öntözéssel elégíthetjük ki, nyugalmi időszakában kevesebb vízzel is beéri.

Az első fagyok előtt vigyük a lakásba a cserépbe ültetett vérvirágot, a szabadföldbe ültetett gumókat ássuk ki és teleltessük át fagyvédett helyen. A kiásott gumókat a fagyveszély elmúltával tavasszal lehet kiültetni.

Szaporítani hajtásról és magról is lehet. Magjait tavasszal, kb. 2-3 cm mélyre vessük el.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Challiyil Eswaramangalath Pavithran Vipin / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző:  Roland zh

Forrás: Édenkert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők