viaszág

A viaszág (Chamelaucium uncinatum) bemutatása, gondozása

A viaszág (Chamelaucium uncinatum) Ausztráliából származó, alacsony örökzöld cserje. Hazánkban, az ismertebb mediterrán növényekhez hasonlóan, dézsában nevelhető sikerrel.

Tűszerű levelei, valamint apró, de nagy tömegben nyíló virágai rendkívül különleges megjelenést kölcsönöznek neki. Virágzási ideje jellemzően márciusban és áprilisban van, ekkor nyílnak az illatos, fehér vagy rózsaszín virágok.

A növény rosszul tűri az esőt, valamint só érzékeny is. Dézsába ültetve, olyan helyet válasszunk számára, ahol az esőtől védve van, és elég fényt kap. Védett, napos vagy világos, meleg helyen tartsuk, és mérsékelten öntözzük. Túlöntözni nem szabad, az öntözéshez, ha van rá mód, esővizet használjunk.

Hazánk klímája megfelelő a növény számára, azonban télen teleltetést igényel. A teleltetéshez fagymentes, világos helyet válasszunk számára, időnként öntözzük meg, hogy ne száradjon ki.

Talaj tekintetében nem kényes, a lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültessük. A virágzást követően vágjuk vissza felére a növényt, így tömött, bokros formát érhetünk el.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények