hoya carnosa

A viaszvirág (Hoya) bemutatása

hoya bella

Hoya bella / Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya nemzetséget, mely nevét az angliai Northumberland herceg főkertésze, Thomas Hoy után kapta kb. 200 különböző viaszvirág faj alkotja.

Ezek a különleges szépségű növények a Dél-Kínától Ausztráliáig húzódó területet, valamint Alsó-Burmát népesítik be.

Szobanövényként csak néhány viaszvirág fajt forgalmaznak, ezek közül a leggyakoribb a Hoya bella, a Hoya carnosa, a Hoya lacunosa, a Hoya multiflora valamint a Hoya linearis.

Hoya bella

A Hoya bella Alsó-Burmából származó viaszvirág faj, bogernyő virágzatát alkotó kis virágai általában porcelán fehér árnyalatúak, közepük pedig bíbor színű. Illatos virágai általában nyáron nyílnak. Jól érzi magát függesztett növénytartóban világos, kellemesen meleg, párás helyen.

Hoya carnosa – Húsos viaszvirág/Porcelánvirág

hoya carnosa

Hoya carnosa / Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya carnosa Dél-Kínától Ausztráliáig őshonos viaszvirág faj, erőteljesebben növekedik, mint a Hoya bella, egyébként eléggé hasonló a két faj. A Hoya carnosa félgömböt formázó virága, nem csak fehér lehet, létezik piros, rózsaszín változat is.

Ennek a fajnak 2 és 3 levélszínű változatát is forgalmazzák. A Hoya carnosa ’Variegata’ levele zöld és bézs színű, míg a Hoya carnosa ’Tricolor’ változaté zöld, bézs és rózsaszín.

Hoya lacunosa

Hoya lacunosa

Hoya lacunosa / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: B. traeger

A Hoya lacunosa az előbbi két fajtól kissé eltérő megjelenésű. Virágzata ugyan szintén bogernyő, azonban az azt alkotó kis virágok, inkább emlékeztetnek kerek kis gombokra, mint csillagokra. Színük fehér, közepük világossárga. Levelei kerekdedek hegyesedő levélvégekkel.

Hoya multiflora

hoya multiflora

Hoya multiflora / Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya multiflora Malajziából származó viaszvirág faj, az előbbiektől lényegesen különböző virágzattal. Gondozása a Hoya belláéval azonos.

Lecsüngő virágai sárga és fehér színűek, a virágok közepe sötét színű, formájuk a lándzsa hegyére emlékeztető. Levelei méregzöld színűek hosszúkásak kissé hegyesedő levélvéggel.

Hoya linearis

Virágai ernyőt alkotnak és fehér színűek. Levelei húsosak és hosszúkásak, a babra emlékeztetnek ceruza vastagságúak. Levelei és virágai hosszú hajtásokról csüngnek, rendkívüli látványt nyújtanak egy függesztett növénytartóba ültetve.

A viaszvirág (Hoya) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

hoya linearis

Hoya linearis / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A viaszvirág fényigényes növény, a világos, kellemesen meleg helyet kedveli. A teljes napfényt is tolerálja bizonyos mértékig, de a tartósan erős, tűző napot nem szereti.

Télen, alacsonyabb hőmérsékleten érzi jól magát, ez kb. 14 fokos szobahőmérsékletet jelent. Fontos, hogy ne mozgassuk a növényt, legyen állandó a helye, mivel a változó fényviszonyok a virágok és bimbók lehullását eredményezhetik.

Öntözés, tápoldatozás

A viaszvirág átlagos vízigényű növény, nem szabad túlzásba vinni az öntözését. Tavasszal és nyáron mértékkel öntözzük, télen ennél ritkábban. Tápoldatozni elég csak a növekedési időszakban (tavasszal és nyáron), ilyenkor elég, ha kéthetente kap egy kis tápoldatot.

Érdekesség a viaszvirágokkal kapcsolatban, hogyha túl sok tápanyagot kapnak, akkor inkább a leveleket és hajtásokat kezdik el növeszteni a virágok helyett, ezért csínján kell bánni a tápoldattal.

Párásítás

A viaszvirág bizonyos fokig tolerálja a szoba száraz levegőjét, azonban érdemes leveleit vízzel permetezni, főként abban az időszakban, amikor hajtásai fejlődnek.

Átültetés

Ha úgy érezzük, hogy szükségessé vált a viaszvirág átültetése, azt tavasszal tegyük meg B típusú virágföldbe. Ilyenkor érdemes a túl hosszúra nőtt hajtásokat is megmetszeni.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet melyre a fejdugvány és a szárdugvány is alkalmas.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levéltetvek okozatnak problémát, megjelenésük olyankor jellemző, ha télen túl meleg helyen tartjuk a növényt. Ha túl hideg a növény földje, vagy túlöntözik, azt a levelek és a hajtások hullása jelzi. Ha kevés fényt kap a növény, vagy megváltoztatjuk a helyét, akkor virághullás jelentkezhet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: B. traeger; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források: Halina Heitz – Szobanövények; Oázis.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények