darvak
darvak

Kép forrása: Kiskunsági Nemzeti Park / Szerző: Puskás József

Idén már 7. alkalommal rendezi meg a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

2018. november 10-én a szegedi Fehér-tónál várják az érdeklődőket, ahol több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a családi programok, de a főszereplők természetesen a darvak lesznek.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke.

Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több daruleső túrát is szervez ebben az időszakban, a Fehértavi Darvadozás azonban több ennél. November 10-én változatos programokkal várják a családokat a szatymazi Postakocsi Csárdánál.

Madárbemutató, játszóház, kézműves foglalkozások, lovaskocsizás, madárgyűrűzési bemutató is színesítik a napot. 15:00 órakor Sándorfalváról indul a darunéző túra, amikor megtekintjük a Fehér-tó napnyugta előtti darumozgalmát.

Rendezvényközpont: Szatymaz, Postakocsi Csárda

Programok:

6:00 Hajnali túra a Fehér-tóhoz. Találkozó és indulási helyszín: Macskási gyep
8:00-13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig, ára 1000 Ft/fő.
9:00-13:00 Madárgyűrűzési bemutató. Helyszín: Szalakóta Tanya (régi nevén Ikerház)
9:00-15:00 Játszóház és kézműves foglalkozás, természetrajzi előadás a darvakról, helyi termék bemutató, bábos mesesarok, a Szegedi Vadaspark bemutatkozása, lovaskocsizás. (A lovaskocsizás ára 200 Ft/fő, a kocsisnál kell fizetni.)
11:00 Bemutatkozik Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája
11:00 Darufutás félmaraton indítás
12:00 Gyermekrajz pályázat eredményhirdetése
13:00 „A madarak világa” – Tóth Gábor madárbemutatója
15:00 Daru búcsúztató – a darvak esti behúzásának megtekintése. Indulás: Macskási gyep
18:00 Fotós futam eredményhirdetés és vetítés a nap képeiből

A rendezvény helyszínei között közlekedő kisbuszt ingyenesen igénybe lehet venni!

További információ: Albert András, szervező, tel.: +36 30 481 2887, alberta@knp.hu

Kép forrása: Kiskunsági Nemzeti Park / Szerző: Puskás József

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik