virágos som

A virágos som (Cornus florida) bemutatása, gondozása

virágos som

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tom Potterfield / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A virágos som (Cornus florida) Amerika északnyugati területeiről származó, lassú növekedésű, kb. 5-6 méteres maximális magasságot elérő cserje.

Díszítőértékét elsősorban az áprilisban nyíló virágokat körülölelő fehér, vagy rózsaszín árnyalatban játszó fellevelei adják, de őszi lombszíne is kimondottan szép.

Levélzetét közép zöld színű, kerekeded, kissé hegyesedő levelek alkotják, melyek ősszel bordós színben pompáznak. Jól mutat nagyobb konténerben nevelve, valamint a kertben szoliterként, illetve fák és más cserjék társaságában is.

A virágos som viszonylag egyszerűen nevelhető növény, amely kedveli a félárnyékos fekvést, napos helyre, ha egy mód van rá, ne ültessük. A talajok közül a jó vízáteresztő képességű, mérsékelten savas, kissé nedves talajokat kedveli.

Bár szereti, ha földje nedves, a túlöntözést nem tolerálja. Mérsékelten öntözzük, és mulcsozzuk földjét, ez segít megtartani a nedvességet. Kártevők általában nem károsítják, esetenként a pajzstetvek okozhatnak gondot.

Betegségek közül néha a gyökérrothadás, valamint a levélfoltosodás károsíthatja. Szaporítani oltással, valamint félfás és fás dugványokkal lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tom Potterfield / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék