kertészkedés

Ökológikus gondolkodás, fenntarthatóság, igény és lehetőség összehangolása, a természet erejének, szolgáltatásainak megismerése, tisztelete és használata.

Építsünk Green City kerteket, hozzuk vissza a természetet a városi környezetbe is!

Mire figyeljünk akkor, ha Green City kertet szeretnénk?

  • ismerjük meg és használjuk a természet ingyenes szolgáltatásait, hogy olyan kert jöjjön létre, mely a megváltozott éghajlati körülmények között is a lehető legkisebb energiaráfordítással fenntartható
  • az építés során törekedjünk a minél kisebb mértékű talajmozgatásra, talajbolygatásra
  • kertünk terepszintjeit úgy alakítsuk ki, hogy az építés során kitermelt talaj minél nagyobb részét helyben tudjuk hasznosítani
  • jól megválasztott talajműveléssel és terepkialakításokkal segítsük a csapadékvíz talajba jutását és helyben tartását, minél mélyebb beszivárgását a talajba
  • természetes talajjavító anyagokat használjunk
  • ismerjük meg az újrahasznosítás lehetőségeit, módjait és alkalmazzuk azokat
  • elsősorban helyben, vagy a közelben megtalálható anyagokból válasszunk, azokat használjunk fel, azokat építsük be a kertünkbe
  • biodiverz növénytársulásokban gondolkodjunk, egymást támogató biodiverz növényközösségeket hozzunk létre, melyek a helyi éghajlat jellemzőinek megfelelnek
  • semmit ne vigyünk túlzásba, ismerjük meg a valós igényeinket, és olyan kertet építsünk, mely megfelel ennek
  • használjunk megújuló energiaforrásokat

Növényválasztás

kertészkedés

Kép forrása: Freepik.com

Honos fajokon alapuló biodiverz növénytársulásokat telepítsünk úgy, hogy azok részei legyenek a kert természetes környezetének. Olyan, közel azonos igényű növényeket válasszunk, melyek támogatják, segítik egymást, de igényeik megfelelnek az adott terület éghajlati-, víz-, fény- és talaj adottságainak.

Ezzel növelhetjük a növények önfenntartó képességét és egy fenntartható, minél kevesebb energiaráfordítással élő kert létrejöttét. A csak egy növényfajtából álló növénykiültetések sérülékenyek, nehezen tudnak alkalmazkodni a mindig változó éghajlati körülményekhez, ezért hozzunk létre fajtában minél változatosabb összeültetéseket.

Egynyáriak helyett válasszunk évelőket. Az év minél hosszabb időszakában virágot, virágport adó növényekkel segítsük a polinátorok, növénybeporzó rovarok, méhek életben maradását.

Mulcsozzunk

A kertben ne maradjon takarás nélkül talajfelület a víz, a szél, a nap káros hatásainak kitéve. Sűrű növényültetéssel természetesen árnyékoljuk le a talajt, vagy terítsünk szét szerves mulcsot, hogy segítsük megőrizni a talajnedvességet is. Emellett a mulcs segíti a víz talajba szivárgását, jelentősen csökkenti a gyomosodást.

A természet ingyenes szolgáltatása: az épületfalak befuttatása

Ha az épületek falát, ahol erre lehetőség van, természetes hőszigetelésként növénnyel befuttatjuk, a falvédelem mellett energiát (hűtési-fűtési) csökkentünk. Az épületek déli oldalára lombhullató, északi oldalára örökzöld növényeket futtassunk. Előnyösebb, ha a termett talajba ültetjük a futó növényeket.

Gyepek

kertészkedés

Kép forrása: Freepik.com

Gondoljuk át, mire van szüksége a családunknak! Egy Green City kerten belül a gyep csak akkora területű legyen, amit a család tényleg használni fog. A nagyobb szabad területeket ültessük be évelőkkel, díszfüvekkel, cserjékkel vagy neveljünk ott vadvirágos rétet, ami évi két-három kaszálással rendben tartható, szemben a minőségi gyep nagyon munka- és energiaigényes fenntartásával.

Vízmegtartás

Egy Green City kert területének legfeljebb húsz százaléka legyen olyan burkolat, ami gátolja a víz talajba szivárgását. Helyette használjunk szórtburkolatokat (gyöngykavics) és hézagoltan elhelyezett tipegőket. Ezek a felületek áteresztik a vizet és a levegőt, a talaj párologtatását sem akadályozzák.

Újrahasznosítás

Kreativitás-újrateremtés! Minden felszedett burkolat, előkerült régi kaspó, rozsdásodó vascső, fémlemez, vagy elpusztult fatörzs újra felhasználható. Ha új anyagokra van szükségünk, azok alapanyaga a közelből származzon, legyenek az adott tájra jellemzőek.

Komposztáljuk a növényi hulladékot, ez is újrahasznosítás. Új tápanyag keletkezik, az alapanyag visszakerül abba a környezetbe, ahonnan származik.

Képek forrása: Freepik.com

Források: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete; Green Cities Europe

díszkertészek

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert