vitorlavirág

A vitorlavirág bemutatása

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Kolumbia és Venezuela területéről származó növény, mely márciustól, szeptemberig virágzik. Hosszúkás haragos zöld leveleivel, valamint érdekes, vitorlára emlékeztető fehér virágaival díszít.

Jó választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény, ugyanis félárnyékban is jól érzi magát. Előnyös tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is.

A vitorlavirág igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Kiválóan alkalmazkodik kevésbé jó fényviszonyokhoz, világos, és félárnyékos helyen is szépen fejlődik. A 18-25 fokos szobahőmérséklet ideális a számára, és télen is legalább 16 fokot kíván.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Öntözése tavasszal és nyáron lágy, szobahőmérsékletű vízzel történjen, október és január között kevesebb öntözést igényel. Tavasztól nyárig kéthetente öntözzük mérsékelt töménységű tápoldattal. Meleg napokon gondoskodjunk közvetett párásításról, vagy permetezzük leveleit.

Átültetés, szaporítás

Átültetése február, március táján történjen B virágföldbe. Szaporítani is ekkortól lehet tőosztással, emellett magról is szaporítható.

Betegségek, kártevők, gondozási hibák

Gyakori kérdés a vitorlavirággal kapcsolatban, hogy miért barnulnak és kezdenek el száradni a levelei. Ezt a problémát a levegő alacsony páratartalma, a növény alulöntözése, az elhasználódott rossz szerkezetű talaj, valamint a kevés és a túl sok tápanyag is okozhatja. A probléma megoldásáról lentebb található cikkünkben írtunk részletesen.

Összefoglalva:

Elhelyezés: a vitorlavirág félárnyékos és világos helyen is jól érzi magát szobahőmérsékleten.

Öntözés: lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. Vízigénye átlagos, ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon a vízben. Ősszel és télen ritkábban öntözzük.

Tápoldatozás: tavasztól-nyárig kéthetente tápoldatozzuk mérsékelt töménységű tápoldattal.

Párásítás: a vitorlavirág kedveli a párás környezetet, főként nyáron, valamint a fűtési időszakban permetezzük vízzel a leveleit, vagy alkalmazzunk közvetett párásítást.

Átültetés: ha a talaj már nagyon elhasználódott, esetleg a növény kinőtte a cserepét, akkor tavasszal ültessük át. Az ültetéshez válasszunk B virágföldet.

Szaporítás: a tavaszi átültetéssel egy időben, tőosztással szaporítható a legegyszerűbben. Így nem kell többször bolygatni a növényt.

 Kép forrása: Adobe Stock

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények