vitorlás

A vitorlás hajó a legalább 10 m2 vitorlafelületű, vagy 7 méter testhosszú, de maximum 20 méteres hajó testhosszt el nem érő jármű, ami maximum 12 főt tud befogadni. Belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó és kisgéphajó, viszont csak vezetői engedéllyel lehet a vitorlást vezetni.

Ez egy körülbelül egy hetes tanfolyam és a megszerzett engedélyt, a Hajózási Hatóság állítja ki. Ezzel a szakmai tudással 20 méteres hajó hosszig vezethetünk vitorlás vagy motoros hajót. Magyarországon csak az itthon szerzett jogosítványt fogadják el és használhatjuk a Balatonon, a Dunán, de a nemzetközi belvizeken is, a tavakon és a folyókon is.

A vitorlás tanfolyam időpontjai a Balatonon, a Dél-Balatoni Vitorlás Iskola szervezésében, minden hónap 10. napján indul az év minden hónapjában.

Megvan a jogosítvány, hogyan tovább?

Először is szükségünk van egy vitorláshajóra, amit vagy bérlünk vagy megvásárolunk. Igazából először érdemes bérelni, akár több típusú és méretű vitorlást, hogy megismerhessük és kitapasztalhassuk. De a legfontosabb, hogy kisméretű hajón kezdjük, nem szabad nagy méretűvel indulni, mert nem lesz jó az élmény.

A kicsi után aztán több méretet is ki lehet próbálni, így megtaláljuk az igazán megfelelő méretet. Amennyiben vásárolni szeretnénk egyet, akkor vagy egy vitorlázó barát vagy a közösségi fórumok segítségét kell kérni, és csak megbízható helyről tájékozódjunk.

Segítség kezdőknek

Az első útra érdemes alaposan felkészülni, a következő teendőkkel:

  • Legyen útvonaltervünk, határozzuk meg merre szeretnénk vitorlázni és a tudásunkra bízzuk magunkat, ne a megérzéseinkre, ezáltal kevésbé lesz stresszes a túra.
  • A vitorlázáshoz a nyugodt időjárás és a nem túl erős szél a megfelelő, már elsőfokú viharjelzés esetén is veszélyes, nem ajánlott, ezért mindig nézzük meg az időjárás jelentést.
  • Az első teendő a hajón, hogy ellenőrizzük az életmentő és a nélkülözhetetlen felszerelések meglétét.
  • Az első útra jó, ha viszünk magunkkal egy tapasztalt vitorlázót, nehogy váratlan helyzetben ne tudjuk, mit kell tenni.
  • A motor, a vitorla, a kormánylapok ellenőrzése kötelező és életmentő is lehet, ezért minden egyes vitorlázás előtt, ezt a rutin ellenőrzést kötelező megcsinálni.

Hol tudunk vitorlázni?

Magyarországon remek lehetőségek vannak a vitorlázásra, a Balatonon és a Dunán is. A Balatonon Balatonfüred a legnépszerűbb helyszín a balatoni vitorlázás számára, a Dunán pedig a Ráckevei- és a Soroksári-Duna ág a legelterjedtebbek.

A Nagy-Dunán és a Duna-kanyarban kezdőként nem javasolt a vitorlázás, mert tapasztalat nélkül a nagy kanyarokkal teli részeken életveszélyes is lehet. Ezek mellett még a tatai Öreg-tó és a Tisza-tó is ideális választás lehet a vitorlázáshoz.

A hajósvizsga Európa legtöbb országában érvényes, ugyanis nemzetközi jogosítványt ad. Ha éppen egy másik országban vitorláznánk arra is lehetőségünk van, de előbb szerezzünk tapasztalatot itthon.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a vitorlás jogosítvány megszerzésével, lehetőségünk van az önálló vitorlázásra, ha megszereztük a megfelelő tapasztalatot, külföldön is vitorlázhatunk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom