záporvirág

A záporvirág (Gazania rigens) bemutatása, gondozása

A záporvirág Dél-Afrika területéről származó évelő növény, hazánkban egynyári növényként tartható, mivel a telet nem bírja. Nagyon mutatós növény, színválasztéka kifejezetten gazdag.

Kb. 15-30 cm magas növény virágai nyár elejétől, egészen az ősz végéig díszítenek. A záporvirágot, napvirágként is emlegetik, mivel csak napfény hatására nyílnak virágai.

A záporvirág meleg és fényigényes növény, ezért helyéül napos, világos helyet válasszunk. Virágágyásban, sziklakertben és balkonládában egyaránt remekül mutat.

Kedveli a tápanyagban gazdag talajokat, legszebben átlagos vagy homokos talajba ültetve fejlődik szépen. Az átmeneti száraz időszakokat átvészeli, de jobb, ha földjét mindig kissé nyirkosan tartjuk az öntözések során. Túlöntözni nem kell.

Ha folyamatosan eltávolítjuk elszáradt virágait, meghosszabbíthatjuk virágzási idejét. Kártevők közül megtámadhatják időnként a pajzstetvek, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani nyár végén szárdugványozással, valamint magról lehet.

A záporvirág szaporítása magról

A palántákat 18-22 fokos hőmérsékleten nevelhetjük elő februártól-áprilisig. A palántákat 15-20 cm-es tőtávolsággal, május közepétől ültethetjük ki a szabadba.

A magvetéshez bolti magot használjunk, ugyanis, ha a hibridekről gyűjtött magot vetjük el, az más külsejű virágot eredményez majd, mint amilyen az eredeti növény volt.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények