záporvirág
záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A záporvirág hazánkban egynyáriként nevelt évelő növény, mely nagyon hosszan nyár elejétől, ősz elejéig virágzik. Az üzletekben számos hibrid, megannyi színpompás változat kapható.

Virágágyásban, sziklakertben és balkonládában egyaránt remekül mutat. Dugványozással, valamint magvetéssel könnyen szaporíthatjuk.

A magvetéshez bolti magot használjunk, ugyanis, ha a hibridekről gyűjtött magot vetjük el, az más külsejű virágot eredményez majd, mint amilyen az eredeti növény volt.

A záporvirág ültetéséhez elő kell nevelni a palántákat, kb. 6-8hét alatt vállnak kiültetésre alkalmassá a fiatal növények, így a kiültetés előtt ennyi idővel vessük el.

Ha kellemesen meleg (kb. 18 fok), világos helyet tudunk biztosítani a vetésünk számára, akkor akár már februárban is nekiláthatunk a palántanevelésnek. Ha nem áll rendelkezésre ilyen hely, akkor március-áprilisban is bőven elég vetni.

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A magvetés nagyon egyszerű. Első lépésként virágcserepeket, vagy palántanevelő tálcát töltsünk meg földdel, és nedvesítsük meg a föld felszínét. Fontos a mértékletesség, legyen nedves a föld, de ne álljon a vízben.

Szórjuk a földre a magokat, és kicsit nyomkodjuk őket hozzá, takarásra nincs szükség. A kellemesen meleg, párás környezetet, átlátszó fóliával, vagy üveglappal biztosíthatjuk. Keressünk világos, de nem tűző napos helyet, a cserepek, illetve a tálca számára.

A csírázás alatt is gondoskodjunk a mérsékelten nedves környezetről. Néhány hét múlva megjelennek a fiatal növények, ekkor kerüljenek át világosabb helyre.

Április közepétől kezdjük el szoktatni a növényeket a kinti környezethez, kiültetni, csak a fagyveszély elmúltával szabad őket, világos, napos helyre.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert