műfenyő

Bár messze még a tél és vele együtt a karácsony is, érdemes előre gondolkodni, hogy megkönnyítsünk magunk és családunk helyzetét a decemberi forgatagban. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt és nyilvánosságot kap az ünnepi fenntarthatóság, így a karácsonyfák ökológiai lábnyoma is megkerülhetetlen ebben a témában.

Amikor karácsonyfa vásárláson gondolkodunk, leginkább két szempont alapján mérlegelünk: ár és esztétika. Míg az eredeti fenyő az első kritérium kiválasztásakor élvez elsőbbséget, addig utóbbinál minden esetben a műfenyő kerül ki győztesen. Viszont azt, hogy melyik a környezetbarát megoldás, azt csupán néhány évvel ezelőtt kezdték el szem előtt tartani, azt is csak kevesek.

Bármilyen fát is vásárol, nyilvánvalóan fenntartható választásnak tűnik. Az igazi fenyő elkerülése megmentheti a fát a baltától, de a mesterséges lehetőségek elkerülése kevesebb műanyagot jelent. Bár mindkettő szállítást okoz, a mesterséges fák előállítása különösen jelentős környezeti hatással járhat.

Ha már rendelkezik mesterséges fáva l-vagy menteni, kölcsönözni vagy vásárolni szeretne egy fát-, (amit már egyre több webáruházban meg tud tenni) akkor ez lehet a legjobb megoldás. Viszont ha újat vásárol, azt legalább 10 éven át kell használnia ahhoz, hogy környezeti hatása alacsonyabb legyen, mint egy igazi fáé.

Mennyire árt a környezetnek a műfenyő?

műfenyő

Kép forrása: Canva.com

A szakértők szerint a műanyag fák által kibocsátott kibocsátások körülbelül 66 százaléka abból a szén-intenzív olajból származik, amelyből készül. Míg kibocsátásainak körülbelül 25 százaléka általában a gyártási folyamatból származik.

Számos mesterséges fa PVC műanyagból készül – ezek előállítása veszélyes hulladékot és levegőszennyezést eredményez. A PVC-t is köztudottan nehéz újrahasznosítani élettartama végén.

Becslések szerint egy 2 méter magas mesterséges fa körülbelül 40 kg C02e-t hoz létre, ami több mint kétszerese egy valódi fának, még akkor is, ha a hulladéklerakóba kerül, ahol metángázt termel. Éppen ezért a gyártók nagyrésze általában 100-150 cm magasságú fákat árul.

Egy tipikus 182 cm magas karácsonyfa körülbelül 5-10 évet vesz igénybe a teljes növekedéshez. E növekedés során a fák elnyelik a légköri CO2 -t, segítve az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés ellensúlyozását.

Összességében tehát egy valódi fa valóban kevésbé befolyásolja a környezetet, mint egy mesterséges fa. Különösen akkor, ha a fát az ünnepek után újratelepítik, ám egy műfenyő jobban árban megtérül, hiszen jóval olcsóbb mint egy fa, valamint helytakarékosabb is, mivel nem mindenki rendelkezik elég térrel, ezért évközben könnyebb tárolni.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom