csavarkompresszor

Mindannyiunk közös felelőssége, hogy a következő generációkra élhető bolygót hagyjunk. Olyan megoldásokat kell tehát találnunk az élet minden területén, melyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi kívánalmaknak is.

Különösen igaz ez az ipari gyártásra, ezért cikkünkben a legjobb zöld technikákat vesszük sorra.

Az ipari gyártás környezeti kihívásai

Az ipari gyártás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy egynegyedéért. Ezen belül is különösen szennyezőnek számít például az acélgyártás, az olajipar és talán némileg meglepő módon a divatipar.

Nem kérdés tehát, hogy ezeknek az ágazatoknak zöldülniük kell, hiszen a Föld felmelegedése sosem látott ütemben zajlik, amit mi elsősorban szélsőséges időjárási eseményekben tapasztalunk meg.

Nem csupán a levegő van azonban veszélyben. Az ipari termelés a vizekre is rendkívül negatív hatással lehet, főleg, ha elavult technikákat alkalmaznak a vállalatok.

Felbecsülni is nehéz, hány millió tonna mérgező anyag és műanyag hulladék kerül minden évben a világ tengereibe és óceánjaiba, elképesztő pusztítást végezve az élővilágban. Arról nem is beszélve, hogy az édes vizek károsítása az ivóvízkészleteinket is kockára teszi.

További kihívást jelent, hogy az ipar a talajszennyezéshez is hozzájárul. A földbe jutó vegyi anyagok idővel az általunk elfogyasztott növényekbe kerülnek, ami egészségügyi problémákat okozhat.

A talajszennyezés elsősorban a nem megfelelő hulladékkezelésből fakad, ezen a téren tehát minden gyártónak lépéseket kell tennie.

6 zöld megoldás, amit az ipari gyártásban is kamatoztatnak

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság igen tág fogalom, de ide tartozik, hogy a cégek olyan gépeket használnak, amik lényegesen kevesebb energiával is képesek hatékonyan működni. A korszerű, az ipar számos területén használt csavarkompresszorok például jelentős energiamegtakarítást eredményezhetnek, miközben a gyártás is precízebbé válik.

Az energiahatékonyság emellett a gyár fűtésében és klimatizálásában vagy akár a fényforrások LED-re cserélésében is megmutatkozhat.

Megújuló energiaforrások

Az ipar elsősorban azért tekinthető a legnagyobb környezetszennyezők egyikének, mert mind a mai napig az olyan fosszilis energiahordozókra épül, mint a kőolaj, a földgáz vagy a faszén. Ezek elégetése hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsát a levegőbe, ami már most is fenntarthatatlan.

Ezzel szemben a megújuló energiaforrások – például a nap, a szél, a geotermikus hő – minimális környezeti terhelést jelentenek.

Környezetbarát anyagok, technológiák

A környezet szempontjából a legtöbb nehézséget az évezredek alatt lebomló műanyagok, illetve a vízbe és talajba kerülő vegyi anyagok okozzák. Szerencsére a modern technika ezen a téren is alternatívákat kínál.

Az új generációs, bioműanyagok lényegesen kisebb terhelést jelentenek a bolygónak, és ugyanez igaz a természetazonos anyagokból készült vegyszerekre, melyeket takarításhoz vagy akár a gépek karbantartásához használunk.

Újrahasznosítás

Azt gondolnánk, hogy az újrahasznosítás annyira alapvető feladat, hogy nem is érdemes megemlíteni. Sajnos a valóságban még mindig sok ipari szereplő nem fordít elegendő figyelmet erre a feladatra. Pedig a környezetvédelem mellett a cég hatékonyságát is növeli, hiszen csökkennek a szemét tárolására és elszállítására fordított költségek.

Az újrahasznosítást előtérbe helyező működés ráadásul marketingértékkel is bír, mert az ügyfelek kifejezetten keresik manapság a zöld módszereket használó gyártókat.

A csomagolás újragondolása

A hulladék legnagyobb része vitán felül a csomagolással keletkezik. Természetesen érthető, ha a cég óvni szeretné a portékáját szállítmányozás közben, de a mennyiség helyett érdemes a minőségre törekedni.

A lebomló anyagok sokkal inkább megfelelnek napjaink elvárásainak, miközben tökéletesen ellátják az óvó funkciót is. Érdemes tehát alaposan átnézni a csomagolási szokásainkat, és kiiktatni vagy lecserélni a felesleges részeket.

Okoseszközök

Mennyi áramot fogyaszt a csavarkompresszor? Mekkora a cég heti vízfogyasztása, és vajon hol szökik el a hő az üzemből, a gyárból? Olyan kérdések ezek, amiket minden cégnek tisztáznia kell, ha szeretne fenntarthatóbban és környezetkímélőbben működni.

A válaszokat pedig az okosmérők adhatják meg, amiket a gyártási folyamat és az üzemeltetés számos elemébe integrálhatunk. Ezek a berendezések igazán mély és részletes betekintést nyújtanak az energiahasználatba, így az optimalizálást is megkönnyítik.

Kihívások és lehetőségek

Kétségtelen, hogy a zöldülés egy gyártócég esetében akár komolyabb anyagi ráfordítással is járhat. Egyes környezetbarát technikák bekerülési költsége magas lehet, hosszú távon viszont pénzügyileg is a vállalkozás javára válnak.

Kihívást jelenthet az is, hogy miként vezessük be az új technikákat és eljárásokat a mindennapos működésbe. Ezen a téren az oktatás és a teljes transzparencia lehet megoldás. 

A környezetbarát céggé válás minden esetben szemléletmódváltással is együtt jár. Az első lépés tehát az, hogy eltökéljük magunkat a bolygó megóvása mellett, ehhez kidolgozzuk a szükséges lépéseket, majd ezek mentén haladva fokozatosan alakítjuk át a gyártást.

Nem kérdés, hogy gyermekeink, unokáink hálásak lesznek a mostani erőfeszítéseinkért.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna