hajózás

A vitorlázást rengeteg okból kifolyólag lehet nagyon szeretni. A végtelen szabadság és a természetközeli élmények azok, amik a legtöbb ember rögtön rabul ejtik.

Mivel ennyire természetközeli hobbi, így különösen fontos, hogy a kint töltött idő alatt, amennyire csak lehet figyeljünk oda a környezetre és minimalizáljuk az olyan tevékenységeket, melyekkel árthatunk.

Akár jogosítvánnyal rendelkezel, akár még csak kacérkodsz a gondolattal, a következő zöld tippek mindenképpen hasznodra lesznek majd a vízen!

Takarékoskodj az üzemanyaggal

Próbáld meg minimalizálni a motor használatát, és inkább kihasználni a természetes szélenergiát a vitorlák segítségével. Így csökkentheted a környezeti lábnyomodat, és kevesebb üzemanyagot fogyasztasz. Legyen elsősorban az utazás élménye a cél és nem az, hogy minél gyorsabban eljuss A-ból B-be.

Hulladékkezelés a vízen

Az egyik legfontosabb, hogy próbáld meg minimalizálni a hulladékot mielőtt vízre szállsz. Válassz újrafelhasználható, tartós tárolóedényeket, palackokat és evőeszközöket, hogy csökkentsd az egyszer használatos műanyagok használatát.

Igyekezz minél kevesebbet pazarolni és csökkenteni az élelmiszercsomagolások mennyiségét. A hulladékot tárolhatodpl. keményítőből készült, gyorsabban lebomló zacskókban is. Ha van rá mód, akkor ne mondj le a szelektív hulladékgyűjtésről a hajón se!

Sokat tehetsz a környezetért úgy is, ha egy szemetes partszakaszon összegyűjtöd a mások által eldobált hulladékot.

Óvd a vizeket!

Amennyire csak lehet, próbálj meg takarékoskodni a vízzel. Tudatosan használd, ne pazarolj, és kerüld a felesleges vízfelhasználást.

Amikor a hajón mosogatsz vagy zuhanyzol, kerüld a káros tisztítószereket és a különböző vegyszereket. Válassz biológiailag lebomló termékeket ezekhez a tevékenységekhez.

Lehetőség szerint gyűjtsd össze a mosogatóvizet, hogy később kikötéskor megfelelően kezelhesd. Használj megfelelő szennyvíz tárolókat és kezelőrendszereket, és csak a kijelölt helyeken ürítsd ki őket.

Amikor a hajó tisztántartásáról, illetve karbantartásáról van szó szintén legyél körültekintő. Ilyenkor is minden esetben válassz környezetbarát tisztítószert.

Apróságnak tűnhet, de a különböző kozmetikumokra is érdemes figyelni. Ezek a bőrről lemosódva a vízbe kerülnek, ezért érdemes vagy kevesebbet használni belőlük, vagy olyat választani, amivel nem, vagy kevésbé terheled a környezetet.

Használd ki a napsütést

Az alternatív energiaforrások használatával a vízen is csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Ha teheted, telepíts napelemet a hajóra és működtesd erről az elektronikai berendezéseket.

Ha a hajóra telepítés nem megoldható, hordozható napelemben is gondolkozhatsz. Ezzel még a parton könnyedén feltöltheted az elektronikai eszközöket, mielőtt útra kelnél.

Beszerezhetsz akár több, kisebb napelemes telefon töltőt, amikkel a mobilokat, okosórákat vagy pl. USB-s lámpákat töltheted hajózás közben is.

Egyre népszerűbbek a hajós képzések

Mivel a hajózás népszerűsége növekszik, így egyre többen jelennek meg a vizeken. Ezért is kiemelten fontos, hogy mindenki tudatosan, figyelve a környezetre legyen jelen a fedélzeten.

Ha mostanában szeretnél belevágni a tanulásba, akkor a Hetényi Hajósiskola tanfolyamai között mindenképpen érdemes körbenézned. Náluk nem csak a tanfolyamok menete van alaposan részletezve, de a hajózás tanulásának költségei is könnyedén áttekinthetőek a weboldalukon.

Amikor pedig majd vízre szállsz, légy körültekintő, amennyire csak lehet! Bármennyi tanácsot is fogadsz meg az itt leírtakból, minden apróság számít és hozzájárul ahhoz, hogy minél tovább élvezhesd te is a természetet.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom