zöldhulladék
zöldhulladék

Kép forrása: Pixabay.com

A kertészkedés során tetemesebb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, hogy mi lesz a sorsa, az a mi felelősségünk is.

A zöldhulladékot nem dobhatjuk a szokásos szemetesünkbe, egyrészt tilos, másrészt adjunk egy környezetbarát esélyt, hogy a zöldhulladékunkból komposzt válhasson, ne pedig a szeméthegyet növelje, az amúgy is túlságosan szeméttel töltött bolygónkon.

A zöldhulladék kezeléséről szóló cikksorozatunkban Korfanti Gábor a ZöldEl – Zöldhulladék elszállítás tulajdonosa osztja meg a legfontosabb tudnivalókat a zöldhulladékkal kapcsolatban.

Mi számít zöldhulladéknak?

Zöldhulladéknak nevezzük, a zöldek, vagyis a növények elhullásakor keletkező hulladékot. Faágak, falevelek, fanyesedék, lenyírt cserjék maradványai, vagy a fűkaszálás után ottmaradt fűkaszálék, a kiszedett gyomnövények, virágok maradványai.

Mindegy, hogy a házunk kertjében, vagy a lakásunkat magába foglaló társasház előtt és mögötti részen keletkeznek ezek a hulladékok, érdemes tudnunk, hogy hogyan tudunk megszabadulni tőlük.

Sajnos az illegálisan lerakott szemét harmada zöldhulladék.

Hogyan szabadulhatunk meg a zöldhulladéktól?

A zöldhulladéktól érdemes minél zöldebb úton megszabadulni, különben nem sok értelme van, nem igaz? A zöldhulladék eltávolítás módszer kiválasztásakor még figyelembe kell vennünk, hogy mennyi a hulladék, milyen rendszerességgel keletkezik, és tájékozódnunk kell, hogy a környezetünkben milyen lehetőségeink vannak.

Kevés hulladék esetén szóba jöhet a zöldhulladék gyűjtőzsák, ha van a lakóhelyünkön ilyen elszállítás.

Ha nagyobb mennyiségű, egyszeri zöldhulladékunk van, például frissen megvásárolt házkertjét rakjuk rendbe, akkor érdemes egy zöldhulladék konténert rendelni.

Ha rendszeresen van zöldhulladékunk, de nincs a környéken gyűjtőzsák elszállítás, ám komposztálásra nincs lehetőségünk, akkor érdemes keresni a környékünkön zöldhulladék lerakó udvart.

Mit érdemes tudni a zöldhulladék lerakó udvarról?

A zöldhulladék lerakó udvar olyan, mintha több zöldhulladék konténert egymás mellé állítanánk. Összegyűjtenek egy bizonyos mennyiségű zöldhulladékot, és utána szállítják el, optimális esetben feldolgozásra.

Amikor a zöldhulladékunk mennyisége nem annyira kicsi, hogy apránként bezsákoljuk, és van a környékünkön zöld hulladéklerakó udvar, akkor ez a legjobb megoldás számunkra.

Zöldhulladék lerakó térképes kereső

Lehet költsége annak, hogy a lerakó udvar átvegye tőlünk a hulladékot, ezért mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy ne ott érjen bennünket meglepetés.

Ez a megoldás közepesen zöldnek számít. Hiszen a szállítással energiát és benzint pazarlunk, valamit a lerakó udvarnak is lesz energia s szállítási költsége, és feldolgozónak is.

Ennél zöldebb megoldás, ha otthon komposztáljuk a zöldhulladékot, sőt, nem csak azt, hanem a kommunális hulladék nagy részét is.

A komposztálást csak elkezdeni nehéz, mert a sok téves információnak köszönhetően azt hisszük, hogy helyigényes, drága és bonyolult folyamatról van szó. Azért, hogy eloszlassuk ezeket a hiedelmeket, a következő írásunkban a komposztálásról lesz szó bővebben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert