prunus padus

A közönséges zselnicemeggy (Prunus padus) bemutatása, gondozása

prunus padus

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002

A közönséges zselnicemeggy, májusfa (Prunus padus) Eurázsia területén gyakori lombhullató fa, amely ideális körülmények között, akár 15méteres magasságot is elérhet. Hazánkban az árterek lakója.

Roppant látványos növény, köszönhetően kora tavasszal nyíló fürtös virágainak, melyek rózsaszín vagy fehér színben játszanak.

Lombozatát, kerekded, kissé fogazott, enyhén hosszúkás zöld, vagy vöröses színű levelek alkotják. Nyáron, sötétszínű, feketébe hajló, gömbölyű terméseket is hoz.

A közönséges zselnicemeggy átlagos fény és talajigényű növény. Ültetési helyéül félárnyékos esetleg világos, nem tűző napos helyet válasszunk.

Az átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő talaj megfelelő számára, a túlságosan meszes talajt nem kedveli. Vízigénye jelentős, főleg nyáron, melegebb és szárazabb időszakokban célszerű öntözéssel nedvesen tartani földjét.

Ha megfelelően tartjuk a betegségek és kártevők általában elkerülik, ha nem ideálisak számára a körülmények, akkor a Prunus nemzetséget károsító betegségekkel, és kártevőkkel lehet számolni.

Télen, távolítsuk el ágairól a havat, mert a hó súlya, kárt tehet bennük. Szaporítására több lehetőség is adódik, szaporítható oltással, szemzéssel, magról és zölddugvánnyal is.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék