zuhanyzó

zuhanyzó

Fürdőszobafelújításkor az egyik legelső és legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk, az a zuhanyzóval kapcsolatos. Egyesek az épített zuhanyfülkére esküsznek, de a készen kapható zuhanykabinok amellett, hogy olcsóbbak, sokkal könnyebben átalakíthatók egy következő felújításnál.

Ezutóbbiakhoz következzen néhány jó tanács, amit saját fürdőszobám tervezgetése során tanultam, és amit mindenkinek érdemes szem előtt tartania.

Zuhanytálca

Nagy divat mostanában a tálca nélküli, „besétálós” zuhanyfülke. Szépek az ajtó nélküli megoldások, ahol a zuhanyzót csupán egy fal választja le a fürdőszoba többi részétől. Különösen kecsegtető, amikor kis alapterületű helyiségből kell kihozni a maximumot, sajnos azonban ezt nem mindenhol lehetséges megvalósítani.

Ahhoz ugyanis, hogy a víz elfolyása megfelelő legyen, a padló burkolásakor elegendő lejtést kell biztosítani a víz zavartalan lefolyásához. Mindenképpen egyeztessünk szakemberrel, mert választásunkat alapvetően befolyásolja, ha a lefolyócsövek túl magasan helyezkednek el, és az átépítés nem, vagy csak részben lehetséges.

Köztes megoldásként ezért érdemes egy zárt zuhanykabin, és egy megfelelő kialakítású zuhanylefolyó kombinációját fontolóra venni. Ha pedig ez nem elegendő, ma már széles választék érhető el elegáns, mindössze néhány centiméteres zuhanytálcákból, melyek között burkolható is akad.

Méretek, forma

Alapvetően határozza meg a lehetőségeket, a helyiség mérete, alakja. A leggyakrabban elérhető méretek a 80×80, 90×90, 80x100cm-es zuhanykabinok. A méretválasztáskor ajánlatos a kiválasztott csempék méretét is figyelembe venni.

Egészen másképp mutat esztétikailag, ha nincs levágva a csempe, hanem a csempe vége természetesen „fut bele” a zuhanykabin falába.

A hagyományos négyzet- és téglalap alapú zuhanyfülkék mellett érdemes a lekerekített, vagy trapéz alapú változatokat is megfontolni. Különösen, ha hely szűkében vagyunk.

Ajtó

A helyiség méretéből adódóan kulcskérdés lehet az ajtó is. A teljes egészében nyitható ajtó elegáns megoldás, hely szűkében viszont nem ajánlott. A tolóajtós változatok nagyon helytakarékosak, de az alsó sín miatt nem mindenkinek ajánlott.

Ezen kívül egyre több az asszimetrikusan, vagy részben nyitható ajtóváltozat. Ezek előnye, hogy így sarokban marad elég hely a szennyestárolónak vagy polcnak.

Végül pedig egy evidensnek hangzó jó tanács, ami nekem nem volt az: mindenképp ellenőrizzük a kabinok beépítési méreteit. A 90×90-es méret a hozzá ajánlott tálca méretét jelöli. A zuhanyfülke tényleges mérete ezért valamivel kisebb: általában 87-89centi közötti.

Ha 90 centinél fúrjuk fel a falra, akkor nem lehet majd bezárni az ajtót. Tiszta szerencse, hogy az áruházban felhívták erre a figyelmemet.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert