edzés előtt fogyasztani

Köztudott, hogy a gyümölcsök az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen telis-tele vannak hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ideális nassolnivalónak számítanak edzés előtt vagy az után is.

Az egyes gyümölcsök nagymértékben különböznek egymástól a tápanyag-, valamint az energiatartalmuk tekintetében, így nem mindegy, hogy mikor melyiket választjuk. Most ebben nyújtunk egy kis segítséget.

Mire van szüksége a szervezetnek edzés előtt?

Az edzés során a testünk energiát használ fel, mégpedig fokozott mértékben, így erre nem árt felkészülnünk. Elsősorban a megfelelő hidratálással, valamint a helyes étkezéssel tudunk tenni azért, hogy hosszabb ideig vagy éppen nagyobb intenzitással legyünk képesek mozogni. Ha ezt elhagyjuk, hamar kimerülhetünk, de akár szédülést is tapasztalhatunk, miközben futunk, úszunk vagy éppen súlyokat emelünk. Nézzük, hogyan csináljuk!

Az edzés előtt 2-3 órával időzítsünk be egy teljes értékű, szénhidrátot fehérjét és zsírt tartalmazó étkezést! Ha erre nincs lehetőségünk, akkor 45 perccel vagy egy órával előtte is ehetünk, ám ilyenkor inkább olyan fogásokat válasszunk, amelyeket könnyen meg tudunk emészteni, és elsősorban szénhidrátot, illetve kevés fehérjét tartalmaznak.

Az ételek mellett gondoljunk a hidratálásra is, amelynek a legjobb módja a vízivás. Ezzel fenntarthatjuk, sőt akár fokozhatjuk is a teljesítményt, miközben a kiszáradás könnyen a teljesítményünk csökkenéséhez vezethet – ezt pedig biztosan nem szeretnénk.

Ezeken felül jó ötlet közvetlenül az edzés előtt fogyasztani egy kisebb snacket, például valamilyen gyümölcsöt. De melyik lesz ideális erre?

Banán

Nos, a legtöbbeknek először biztosan a banán jut az eszébe, és ez nagyon helyes gondolat. Ez a sokszínűen felhasználható gyümölcs ugyanis gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban, amelyek úgy adnak erőt az edzéshez, hogy közben nem nehezítenek el. Ezen kívül telis-tele van antioxidánsokkal és káliummal is, amelynek köszönhetően megelőzheti az izomgörcsöket. Ráadásul nagyon könnyű bedobni a táskánkba, mikor edzeni indulunk!

Alma

Egy almát szintén könnyű magunkkal vinni az edzésre, de akár a futásra bemelegítő séta közben is elrágcsálhatunk egyet. Azért ideális választás, mert főként vízből áll, így segít fenntartani a szervezet hidratáltságát, de emellett egyszerű cukrok – például glükóz és fruktóz – is vannak benne, így képes energiát adni.

Bogyós gyümölcsök

Legyen szó áfonyáról, szederről vagy málnáról, jó választás lesz edzés előtt fogyasztani. Egyrészt gyors energialöketet biztosítanak, másrészt számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidáns tartalmaznak, így az általános egészségünknek is jót tesznek. Nem is beszélve arról, hogy összetett szénhidrátok vannak bennük, így a hosszabb edzésekhez is ideális választásnak bizonyulnak.

Mit tehetünk edzés után?

Mint említettük, a sport sok energiát használ fel, emellett kiüríti a szervezet glükózraktárait is. Éppen ezért fontos, hogy az edzés utáni 15-30 percen belül újra feltöltsük a készleteinket a szervezet optimális működése és az energiaszint visszaállítása érdekében. Emellett ilyenkor fontos az izmok helyreállítása is, így erről sem feledkezhetünk meg. Az edzés utáni időszakban tehát nem mindegy, hogy mit eszünk és iszunk.

Ami az ivást illeti: hidratáljunk! Az edzés közbeni izzadás során vizet és elektrolitokat veszítünk, ezeket mindenképpen pótolnunk kell. A víz mellett a különböző sportitalok is ideálisak lehetnek erre. Az edzést követő két órán belüli időszakra pedig érdemes egy nagyobb étkezést is beidőzíteni.

Ebben mindenképpen legyen valamilyen szénhidrát, hiszen ebből rengeteget elégetünk edzés közben, és ez az izmok fő üzemanyaga. De építsünk bele fehérjéket is, mivel ezekkel elősegíthetjük az izmok helyreállítását és növekedését.

Közvetlenül az edzés után pedig bekaphatunk valamilyen gyümölcsöt.

Datolya

A datolya egy energiában gazdag gyümölcs, így érdemes edzés előtt fogyasztani, de edzés után is ideális. Magas káliumtartalmának köszönhetően segít az izmok és fehérjék felépítésében, így azok regenerációjában is. Magas cukortartalma miatt csak néhány szemet együnk!

Grapefruit

A grapefruit kesernyés, fanyar ízével egy megosztó gyümölcs, de kifejezetten jót tehet edzés után. Erős antioxidánsokat tartalmaz, így képes az edzés során fellépő gyulladást csökkenteni, így jót tesz az izmoknak. Emellett ez a gyümölcs is bőven tartalmaz káliumot, ami, mint láthattuk, igen hasznos elektrolit.

Narancs

Egy újabb citrusféle: a narancs kiváló választás sportolás utánra, mivel biztosítja az „elveszett” szénhidrátokat. Emellett szintén tartalmazza a káliumot mint esszenciális elektrolitot. És ha ez még nem lenne elég, magas a víztartalma is, ami segít az edzést követő dehidratáltság leküzdésében.

Láthatjuk tehát, hogy a gyümölcsök nemcsak a mindennapokban hasznos vitaminforrások, hanem az edzések előtt, illetve után is jó választásnak bizonyulnak. Próbáljuk ki, hogy milyen hatással bírnak a teljesítőképességünkre és a regenerációs folyamatainkra!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik