babérmeggy

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) az utóbbi években a legkedveltebb örökzöld sövénynövények egyike lett. Népszerűségét főként három dolognak köszönheti: viszonylag gyorsan növekszik, nincs olyan betegsége vagy kártevője, ami ellen ne lehetne hatékonyan védekezni, emellett jól tűri az egyre melegebb, száraz klimatikus viszonyokat is.

Tojásdad, fényes, sötétzöld levelei egész évben szépen díszítenek, és egyszerű, letisztult megjelenésével bármilyen stílusú kertbe jól beilleszthető.

A különböző babérmeggyek többféle méretben és árfekvésben érhetők el, így mindenki megtalálhatja a számára ideális változatot. Minél fejlettebb, nagyobb gyökérzettel, hajtásrendszerrel rendelkezik a növény, annál hamarabb fog zárt, egybefüggő sövényt alkotni.

A fajták közül a legnépszerűbb a ’Novita’, de egyre többen választják az oszloposabb növekedésű, keskenyebb levelekkel bíró ’Genolia’ fajtát is.

babérmeggy

Kép forrása: Getty Images

Miért éri meg szabadgyökerű babérmeggyet választani?

A szabadgyökerű babérmeggyek talajban nevelkednek, ezáltal sokkal nagyobb gyökeret és hajtásokat nevelnek, mint konténeres társaik. A gyökereik számára nagyobb tér áll rendelkezésre a talajban, így több vizet és tápanyagot tudnak felvenni.

Ennek köszönhetően erős, bokros hajtásokat fejlesztenek, amelyek gyorsan növekedésnek indulnak az új helyükön is. Mivel a szabadgyökerű babérmeggyek termelése olcsóbb, a szállításuk pedig egyszerűbb, általában az áruk is alacsonyabb, mint a konténerben kapható növényeké.

Amennyiben tehát nagyobb mennyiséget szeretnél ültetni belőle egyszerre, a szabadgyökerű lesz számodra a legmegfelelőbb ár-érték arányú választás.

babérmeggy

Kép forrása: Gardencentrum.hu

babérmeggy

Kép forrása: Getty Images

A szabadgyökerű babérmeggy ültetése

Ezeket a növényeket tavasszal és ősszel lehet ültetni, amikor hűvösebb, csapadékosabb az idő, mivel ebben az időszakban tudnak tökéletesen begyökeresedni.

Hosszú évek kertészeti tapasztalata alapján az alábbiakat javasoljuk az ültetésnél:

  • Gondosan válaszd meg és jelöld ki a növények helyét! Tarts 80 centiméter tőtávolságot közöttük, a kerítéstől pedig hagyj el 1 métert, hogy később könnyen el tudd végezni a metszést.
  • Csípd vissza a gyökerek végeit 5-10 cm hosszan! Ez egy különösen fontos lépés, mert segíti a gyökerek további elágazódását.
  • Metszd vissza a hajtások felét, így csökken a növények párologtató felülete, és könnyebben gyökeresednek majd.
  • Készíts nagy méretű (40×40 cm) ültetőgödröt, és keverj a földhöz 2-3 marék szervestrágyát, komposztot.
  • Ültetés után tömörítsd meg alaposan a talajt a tövek körül.
  • Ügyelj arra, hogy a tő ne kerüljön se túl mélyre, se túl magasra! Ugyanott legyen a gyökérnyak, ahol eredetileg is volt a talajban.

Az ültetés után

Miután elültetted a szabadgyökerű babérmeggyeket, nagyon fontos alaposan beöntözni őket – akkora mennyiséget használj, hogy megálljon a tövek körül a víz! Ez segít kiszorítani a levegőt a gyökér és talaj közül, ezáltal megindul a gyökerek növekedése. Ha nincs természetes csapadék, akkor az első két hétben naponta adj nekik tövenként 1-2 liter vizet.

Az átültetési stressz miatt ritkán, de előfordul, hogy a tövek meglankadnak és ledobálják a leveleik egy részét. Amennyiben nem metszed vissza megfelelő mértékben a hajtásokat, a növény nem győzi vízzel, tápanyaggal ellátni a zöldtömeget, ezért így könnyít majd magán.

Fontos, hogy az első 2-3 évben metszd meg bátran, erősen a töveket! Ennek hatására gyorsabb lesz a növekedés és dús, zárt babérsövényt tudsz kialakítani. Miután elérted a kívánt magasságot és szélességet, már csak alakító jelleggel kell majd metszened.

babérmeggy

Kép forrása: Gardencentrum.hu

A szabadgyökerű babérmeggy tehát ideális választás, ha gyönyörű, örökzöld sövényre vágysz. A cserepes változatoknál alacsonyabb áron juthatsz hozzá, és könnyen, biztonságosan szállítható, így bátran megrendelheted például webáruházból is.

Ha betartod a fentebb leírt szakmai ajánlásokat, általában 100%-os eredésre számíthatsz, a megfelelő metszéssel és ápolással pedig néhány éven belül zárt, dús sövényed lehet.

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu!

Képek forrása: Getty Images; Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek