A bodza gyógyhatásai, felhasználása és gyűjtése
A fekete bodza bemutatása, gyűjtése, felhasználása
A fekete bodza a bodzafélék családjába tartozó cserje, mely a hazai cserjések, lomberdők gyakori növénye. Gyógyászati és étkezési célra virágai, valamint teljesen érett bogyói alkalmasak, a növény zöld részei mérgező anyagokat tartalmaznak.
A fekete bodza virágát és érett termését, mindig közutaktól távoli területekről gyűjtsük, valamint bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg fekete bodzával van dolgunk, mert pl. a gyalogbodza minden része mérgező.
Utóbbi egy lágyszárú évelő, melynek virágai nem sárgásfehérek, hanem hófehérek, és a növény habitusa is más.
A virágokat májusban és júniusban lehet gyűjteni, míg a teljesen érett bogyókat augusztusban és szeptemberben. A virágokat szárrész nélkül, míg az érett bogyókat főzve, és lehetőség szerint magok nélkül, passzírozva használjuk fel.
A főzés hatására lebomlik a szambunigrin, ami kis mennyiségben, még az érett bogyókban is megtalálható, és nagy mennyiségben, főként gyerekeknél hányást, hasmenést okozhat.
A bodzavirág finom palacsintatésztába mártva és kirántva, ízletes szörp, lé és tea is készíthető belőle.
A bodzabogyóból más gyümölcsökkel együtt lekvár főzhető, és a virághoz hasonlóan lé és szörp készítésére is alkalmas. A bodzabogyóból készített bodzabort szíverősítőként fogyasztják egyes vidékeken.
A bodza hatóanyagai
A fekete bodza virága illóolajat, nyálkaanyagokat, flavonoidokat és fahéjsav származékokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Az érett bogyók, A, B, C és E vitaminban, flavonoidokban gazdagok, emellett, tartalmaznak még mikroelemeket is, pl. vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is.
A bodza gyógyhatásai
A bodzavirág teája vértisztító, köhögéscsillapító, immunerősítő hatású. Használható meghűléses megbetegedések és hurut kezelésére is. A bodzabogyóból készített lekvár vizelethajtó és hashajtó hatású.
Képek forrása: Pixabay.com
Források: Wikipédia, Házipatika, Egészséges életmódszerek