fokhagyma
fokhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A fokhagyma évelő növény, melyet intenzív íze miatt az ételek ízesítésére használunk. Vitaminokban, ásványi sókban gazdag zöldség, emiatt gyógyhatással is rendelkezik, melyet már több ezer éve használ ki az emberiség.

Fokhagymát magunk is termeszthetünk, ha ősszel, vagy tavasszal ültetünk a kertünkbe. A betakarított fokhagyma jól szárítható, tartósítható. Gyógyászati célra a fokhagyma gerezdjeit használhatjuk fel, valamint a belőle készített gyógyhatású termékeket, például kapszulákat fogyaszthatjuk.

Flavonoidokat, B és C-vitamint tartalmaz, valamint kénvegyületeket, amelyek a jellegzetes fokhagyma illatért felelősek. Számos gyógyhatása ismert, a népi gyógyászatban főként a megfázás kezelésére alkalmazták. Mézzel és citrommal kombinálva, hatékony ellenszer a megfázás ellen.

Gombaölő és antibakteriális, nyálkaoldó valamint immunerősítő hatásai is közismert. Kúraszerűen alkalmazva mérsékli a magas vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinszintjét, enyhíti a mellkasi fertőzéseket és tisztítja a szervezetet.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik