cipő

Természetes fűvel borított pályákat egyre nehezebb kialakítani. Környezetvédelmi szempontból sem szerencsés, ha emiatt újabb területeket kell elkeríteni a városok mellett vagy parkokat átalakítani. Ennél sokkal hatékonyabb megoldás, ha műfüves pályákat hozunk létre, amelyeket konkrétan bárhol lehet építeni.

Új pályatípusra újfajta focicipő szükséges

A Királysportbolt műfüves cipő felhozatalából egyszerűen beszerezhetjük a megfelelő lábbelit. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért nem felel meg a szimpla stoplis focicipő, amit a hagyományos pályán is használni szokás?

A műfüves futballpályák kialakítása, felépítése teljesen eltér a természetes fűvel borított változatokétól. Első ránézésre nehéz észrevenni a különbséget, de amint kifutunk rá, azonnal érezni fogjuk, hogy a lábunk alatt egész más a megszokotthoz képest.

Először is ott van a gumigranulátum, ami teljesen más tapadási viszonyokat teremt a játékosok számára. Ha hagyományos, nagy, fém vagy tömör műanyag stoplikkal futnánk ki, akkor sokkal kisebb lenne a tapadás, könnyebben megcsúsznánk, ráadásul még a pályában is komoly károkat képes okozni a stoplis cipő. Ezzel szemben a műfüves focicipőket kifejezetten erre a talajtípusra alakították meg.

A legnagyobb gyártók már néhány évtizeddel ezelőtt felismerték, hogy a jövőt egyértelműen a műfüves pályák jelentik majd, így külön erre a pályatípusra alkalmas sorozatokat kezdtek el tervezni. A legnépszerűbb szériáknak is van már műfüves változata.

Ha ilyen cipőt keresünk, akkor a termék nevében mindenképpen keressük a TF jelölést. Sok, apró gumibarázda áll ki ezeknek a focicipőknek a talpából, sokszor nevezik őket hernyótalpas cipőnek is.

Ezzel érhető el a maximális tapadás a műfüves pályán, hisz minél nagyobb felületen képes érintkezni a talajjal.

Az Adidas és a Nike cipőit is választhatjuk

Mind a kettő felhozatalban garantáltan megtalálhatjuk az ideális lábbelit. A gyártók ráadásul rengeteg energiát fektettek abba az utóbbi években, hogy megalkossák az ideális focicipőt. Az egyik kiemelt területnek az számít, hogy megfelelő csillapítással lássák el a lábbeliket.

A műfű borítás még a szokásosnál is jobban igénybe veszi az ízületeket. Más sportágakból (futás, kosárlabda) emeltek át olyan technológiai fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően a talajról a lábra visszaható erőket jelentős mértékben tudják tompítani a modern TF focicipők.

A fejlődés nem áll meg

A mai műfüves focicipőkre az is jellemző, hogy a gyártás során egy kicsit megemelik az orr részt. Ez azért előnyös, mert így kevésbé fog kiégni az orra a futballcipőnek. A műfüves pályán ez a rész van a legtöbb behatásnak kitéve, minden egyes érintkezés komoly súrlódással jár.

A varrás is nehezebben fogja megadni magát, így amiatt sem kell aggódni, hogy gumigranulátum jut a cipőbe. A TF focicipők folyamatosan fejlődnek, azoknak is érdemes megnézni a széles kínálatot, akik már évek óta használnak egy jól megszokott modellt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom