ananász

Az ananász (Ananas comosus) bemutatása, gondozása

ananász

Kép forrása: Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

Az ananász, a trópusi Dél és Közép-Amerika területén őshonos növény, mely a broméliafélék családjába tartozik. Levelei tőlevélrózsát alkotnak. Gondozása nem különösebben nehéz, ha biztosítjuk számára a megfelelő víz és tápanyagmennyiséget, valamint a sok fényt.

A boltokban leggyakrabban a sárga vagy fehér szélű, zöld levelű Ananas comosus var. variegatus, a rózsaszínes árnyalatú Ananas comosus var. aureovariegatus, valamint a gyümölcs fölötti vörös levelekkel büszkélkedő Ananas bracteatus kapható. 

Az ananász nemcsak mutatós leveleivel, hanem kék, és vöröses színű virágokkak is díszíthet, melyeket a nyár első felében hoz.

Elhelyezés

Az ananász fényigényes növény. Elhelyezéséhez keressünk világos, napos helyet, ahol a hőmérséklet is kellőképpen magas. Nyáron 20fok feletti, és télen is legalább 18fokos világos helyen tartsuk.

Öntözés, tápoldatozás

Öntözéséhez a lágy szobahőmérsékletű víz a legjobb, a nyári időszakban bőségesen, télen ritkábban öntözzük. Tavasz végén és nyáron kéthetente adjunk neki, mérsékelten tömény tápoldatot is. A többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás

Kedveli a párás környezetet, ezért érdemes párásítani, a levelek vízzel való permetezésével, erre főleg a fűtési szezonban érdemes odafigyelni, ilyenkor szárazabb a lakás levegője.

Átültetés, szaporítás

Átültetni elég kétévente, az átültetésre a nyár a legalkalmasabb időpont. Az ültetéshez válasszunk A típusú virágföldet. Szaporítása tősarjakkal lehetséges, de az ananászról levágott leveles hajtás gyökereztetésével is megpróbálkozhatunk.

Ha sarjról szeretnénk szaporítani, akkor várjuk meg, hogy a sarj legalább fele akkora legyen, mint az anyanövény. A sarjat válasszuk el és ültessük el külön. Ha nem akarjuk a szaporítás miatt külön bolygatni a növényt, akkor szaporítsuk az átültetéssel egy időben.

A levélüstököt a gyümölcsről levágva, lazább szerkezetű, homokkal kevert földbe kell elültetni a meggyökereztetéshez. Ahhoz, hogy meggyökeresedjen, világos és meleg helyre, valamint párás környezetre van szükség.

A párás környezetet a cserépre húzott zacskóval biztosíthatjuk a fiatal növény számára. Ha már meggyökeresedett a növény, akkor szedjük le róla a zacskót, és gondozzuk tovább ugyanúgy, mint a kifejlett anyanövényt.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények