vadkakaó

A vadkakaó (Pachira aquatica) bemutatása, gondozása

A vadkakaó (Pachira aquatica vagy Pachira macrocarpa) Dél-Amerika északi tájain, Mexikótól Costa Ricáig őshonos növény, amelyet hazánkban levéldísznövényként tartanak.

Eredeti élőhelyén kisebb termetű, széles koronájú fává cseperedik, és nagyméretű piros virágokat is hoz. Lakásban tartva sajnos, nem bírható virágzásra.

Sokrétűen felhasználható, mivel gondozása egyszerű, emiatt gyakran használják, irodák, szállodák, közintézmények növénydekorációjának kivitelezésekor.

Érdekesség

A vadkakaó rokonságban áll a majomkenyérfával vagy baobabbal (Adansonia digitata) és a madagaszkári majomkenyérfával (Adensonia madagascariensis) is. Ezeknek a növények közös jellemzője, hogy törzsükben képesek nagy mennyiségű vizet raktározni, innen ered a Pachira aquatica elnevezés.

Ahogy a bevezetőben is említettük, a gondozása nem okoz különösebb nehézséget, kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak vele, egyedül a túlságosan meleg és száraz levegő okozhat problémákat például a fűtési szezonban.

Elhelyezés, hőmérséklet

A vadkakaó meleg és fényigényes növény, ezért világos, és egyenletesen meleg helyiséget válasszunk számára. Jó választás például egy világos nappaliba. Télen alacsonyabb hőmérsékletű helyen is tarthatjuk, de arra azért figyeljünk, hogy itt se legyen 12 foknál hűvösebb a levegő hőmérséklete.

Öntözés, tápoldatozás

Közepesen vízigényes növény, ezért a melegebb időszakokban 3-4 naponta, télen valamivel ritkábban öntözzük. Ne öntözzük túl, mérsékelten nyirkosan tartsuk földjét! Növekedését rendszeres tápoldatozással serkenthetjük, ehhez márciustól-augsztusig, kéthetente adjunk neki mérsékelt töménységű tápoldatot.

Páratartalom

A vadkakaó nagyon kedveli a páradús levegőt, ezért főleg a fűtési szezonban figyelni kell a párásításra, mivel a fűtés szárítja a levegőt. A túlságosan száraz levegőre, leveleinek ledobásával reagál. A párásításra a közvetett párásítás a jó módszer.

Átültetés

Nem kell túl sűrűn átültetni, elég akkor, ha már a növény kinőtte a cserepét, vagy úgy látjuk, hogy kimerült és elhasználódott a földje. Átültetni tavasszal lehet B típusú virágföldbe.

Egyéb tudnivalók

Ha túlságosan nagyra nőtt a növény, bátran vissza lehet vágni, nem teszünk benne kárt ezzel!

Szaporítás

Fejdugvánnyal és magról is szaporítható, kb. 25 fokos talajban.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők megjelenése nem jellemző. A túlzott meleg és száraz levegő okozhat levélhullást.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Feey

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények