őszirózsa
őszirózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Nagyon sok olyan virágot ismerünk, melynek színpompás virágaiban tavasszal vagy nyáron gyönyörködhetünk.

Az ősszel díszítő növények választéka valamivel kisebb, de szerencsére ahhoz azért elég gazdag, hogy ilyenkor is megtaláljuk a kertünkbe, balkonládánkba tökéletesen illő virágokat.

Ebben a bejegyzésünkben azok közül a növények közül mutatunk be 15-öt, melyek ősszel díszítenek, bármelyik kertbe, balkonládába ültetve remekül mutatnak.

1. Csarab (Calluna vulgaris)

csarab

Kép forrása: Pixabay.com

A csarab vagy seprűvirág (Calluna vulgaris) alacsony-közepes termetű évelő örökzöld cserje, mely Európa szerte gyakori. Az ősszel virágzó rendkívül mutatós növény Norvégia nemzeti virága, Skóciában a menyasszonyi csokrokba kötik fehér színű változatát, mint a jó szerencse jelképét.

A csarab remek választás balkonládába, valamint a kertbe egyaránt, ha megfelelő helyre és talajba ültetjük, nagyon hosszan pompázik rózsaszín, fehér, piros, vagy sárga virágzata. Mészkerülő növény, semmiképp se ültessük meszes talajba, savanyú talajban fejlődik szépen.

2. Csicsóka (Helianthus tuberosus)

csicsóka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tauno Erik

A csicsóka (Helianthus tuberosus) Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, melyet dísznövényként, valamint ehető gumójáért is ültetnek. Megemlítendő, hogy a csicsóka szépsége ellenére is invazív növény.

Levélzetét sötétzöld, kissé fakó, durva tapintású nagyméretű levelek alkotják. Felfelé álló, akár 3méteres magasságot is elérő hosszú szárán nyílnak nap sárga virágai nyáron és ősszel.

A csicsóka napos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben, de egyébként jó alkalmazkodóképességű növény, mely gyorsan és erőteljesen terjed. Tolerálja a száraz, gyér tápanyag ellátottságú talajokat is.

3. Csinos sáfrány (Crocus pulchellus)

csinos sáfrány

Kép forrása: Flickr / Szerző: Katya / Licence: CC BY-SA 2.0

A csinos sáfrány (Crocus pulchellus) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Törökországban, valamint a Balkán-félsziget területén őshonos. Közeli rokona a  jóféle sáfránynak vagy fűszersáfránynak (Crocus sativus).

Ősszel nyíló virágaival a sziklakert, vagy a nagyobb, lombos fák alatti üres területek érdekes színfoltja lehet. Ha ideálisak számára a körülmények könnyen elszaporodik. Halványlila, kissé kékes árnyalatú virágai, a fűszerű, szálas levelek kihajtása előtt nyílnak ki.

Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül, az átlagos, vagy alacsony tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő, homokos esetleg kavicsos talajokat kedveli leginkább. Szaporítani magról és hagymáiról lehet.

4. Díszkáposzta (Brassica oleracea)

díszkáposzta

Kép forrása: Pixabay.com

A díszkáposzta (Brassica oleracea) a közönséges káposzta nemesített változata, mely színpompás leveleivel díszít. Ez a rendkívül dekoratív kétnyári dísznövény remek választás kertbe, teraszra és balkonládába ültetve egyaránt.

A díszkáposzta abban az őszi, téli időszakban pompázik, amikor már viszonylag kevés növény közül tudunk válogatni, melyek színeket csempészhetnek a kertünkbe.

Az alacsony, vagy közepesen magas, kb. 30-40cm átmérőjű növény színes levelei hullámos vagy csipkés szélűek, szorosan simulnak egymáshoz, tömött fejet alkotnak. Jól mutat az őszi időszak más növényeivel összeültetve, ilyenek például a csarab vagy a krizantém is.

Díszkáposzta vetőmag vásárlás >>>

5. Érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides)

érdes napszemvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Az érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides) magas termetű évelő növény, mely nyáron valamint az ősz elején ontja sárga virágait. Nagyon hálás, egyszerűen gondozható virág, amely akár szoliterként, akár a virágágyás hátsó részébe ültetve a kertünk üde színfoltja lehet.

A növény levélzetét lándzsás, élénkzöld levelek alkotják, a felálló szárak végén nyílnak a szimpla vagy telt virágok, melyekkel lepkéket is csalogathatunk a kertünkbe.

6. Évelő őszirózsa (Aster)

aster

Kép forrása: Pixabay.com

Az évelő őszirózsa (Aster) nemzetségbe, mintegy 200, alacsony, középmagas, vagy magas termetű évelő fajt sorolunk, melyek élénk színű virágaikkal a nyár második felében, valamint ősszel díszítenek.

Az évelő őszirózsa népszerűsége, nem csak az őszi virágzási időben, hanem a viszonylag egyszerű gondozhatóságban is rejlik.

Ültetési helyéül napos, vagy világos, szellős helyet válasszunk, ahol a talaj jó minőségű és kellőképpen laza szerkezetű. Kedveli, ha talaja kissé nyirkos, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

7. Kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica)

kaukázusi ördögszem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Nadja Korotkova

A kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica) közepes termetű évelő növény, mely a Kaukázus területén őshonos. Kerti és vágott virágként egyaránt megállja a helyét. Fehér, lila, vagy kék színben játszó virágait a nyár második felében, valamint ősz elején hozza.

A kaukázusi ördögszem átlagos igényű, egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet célszerű választani.

8. Kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba)

kisfészkű kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) közepesen magas, magas termetű évelő dísznövény, mely hosszan díszít sárga virágaival. Szoliterként, díszfüvekkel társítva, vagy nagyobb csoportba egyaránt ültethetjük.

A többi kúpvirágnál kisebb sárga, vagy narancsos árnyalatú virágai a felfelé álló szárakon nyílnak nyáron, valamint az ősz első felében. Levélzetét, kissé kerekded, hegyesedő végű, sötétzöld levelek alkotják.

A kisfészkű kúpvirág egyszerűen gondozható növény, mely napos, világos helyre, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben.

9. Kokárdavirág (Gaillardia)

kokárdavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kokárdavirág (Gaillardia) az őszirózsafélék családjába tartozó, Északnyugat-Amerika területéről származó növény. Évelő (Gaillardia aristata) és egynyári (Gaillardia pulchella) kokárdavirág fajokat egyaránt vásárolhatunk a kertészetekben.

A kokárdavirág közepes magasságú, kb. 40-60 cm-es magasságot elérő, jó szárazságtűrő, ellenálló növény. Virágágyásba, kaspóba ültetve egyaránt jól mutat.

A kokárdavirág nem túl igényes növény, ha kicsit mostohán bánunk vele, és nem igazán öntözzük, akkor is szépen díszíti virágágyásunkat.

Kokárdavirág vetőmag vásárlás >>>

10. Krizantém (Chrysanthemum)

krizantém

Kép forrása: Pixabay.com

A krizantém (Chrysanthemum) közepesen magas évelő növény, mely az őszirózsafélék családjába tartozik. Japánban és Kínában is kultusza van, hazánkban a halottak napjával fonódott össze, mivel őszi virágzási ideje, és tartóssága miatt gyakran helyezik a sírokra.

Rengeteg színváltozatban és virágformában elérhető köszönhetően a nemesítők munkájának. Ültetési helyéül világos vagy félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj tápanyagokban gazdag és jó vízgazdálkodású.

11. Októberi varjúháj (Sedum sieboldii)

októberke

Kép forrása: Flickr / Szerző: netzroot / Licence: CC BY 2.0

Az októberi varjúháj vagy októberke (Sedum sieboldii) alacsony termetű, terülő növekedésű évelő növény, amely kerek, húsos leveleivel, valamint csillag alakú rózsaszín virágaival díszít. A nedvesség megtartására specializálódott szürkészöld levelek, ősszel elszíneződnek.

A kecses virágok, szeptember vége felé, és októberben nyílnak. Az októberi varjúháj külleme, és növekedése miatt, elsősorban kőedényekbe ültetve, valamint sziklakertekben mutat igazán jól. Az októberi varjúháj egyszerűen nevelhető, igénytelen, jó szárazságtűrő növény.

12. Őszi napfényvirág (Helenium)

őszi napfényvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az őszi napfényvirág (Helenium) magas termetű évelő növény, mely Észak-Mexikó és Dél-Texas területén őshonos. Kertészetekben eltérő virágzási idejű nemesített fajtáit forgalmazzák.

Rendkívül mutatós növény, főként sárga, piros, narancs és rózsaszínben játszó fészekvirágzata miatt. Virágai a szár végén nyílnak, a száron hosszúkás, haragoszöld színű levelek sorakoznak. Jól társítható más növényekkel, de szoliterként, csoportosan ültetve is jól mutat.

13. Őszi zsálya  (Salvia greggii)

Salvia greggii

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az őszi zsálya vagy Gregg-zsálya (Salvia greggii) közepesen magas évelő növény, mely Mexikó és Dél-Texas területéről származik. Nemcsak ősszel, hanem már a nyár elejétől kezdve gyönyörködhetünk rózsaszín, piros, lila, fehér és krémszínű virágaiban. 

Napos, világos fekvésben, jó vízáteresztő, homokos, kavicsos talajba ültetve, rendszeres, mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben. Mérsékelten fagyérzékeny növény, ezért télen érdemes takarással védeni.

14. Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

sudárzsálya

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) felálló hajtású nagytermetű évelő félcserje, mely termete miatt főleg a nagyobb kertek díszítésére alkalmas. Jól társítható más növényekkel, például kasvirággal, díszfüvekkel is.

Bár hajtásai felállók, hajlamos arra, hogy szétterüljön, ráhajoljon a szomszédos növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet.

Hajtásai szürkészöld árnyalatúak, molyhos szeldelt levelei szintén. Sötétkék vagy levendulakék virágai nyáron és ősz elején díszítenek, a méhek nagyon kedvelik őket.

A sudárzsálya rendkívül igénytelen, egyszerűen nevelhető növény. Jól viseli a városi szennyezett levegőt, a gyengébb minőségű talajokat és a szárazságot is. Elég csak tartósan száraz időszakokban öntözni.

15. Vékony hanga (Erica gracilis)

vékony hanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0

A vékony hanga, karcsú erika (Erica gracilis) bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű örökzöld törpecserje, mely Dél-Afrikában őshonos.

Hazánkban jellemzően egynyáriként tartott növény, mely fagyérzékenysége ellenére is megtartja bokros formáját és virágait télen. Jól mutat balkonládába ültetve, télen a keményebb fagyok idején a lakásban is tarthatjuk világos, hűvös helyen.

Külseje nagyon hasonlít a csarabra, de virágai gömbölyűbbek, levelei pedig tűszerűek. Piros, fehér vagy rózsaszín árnyalatban játszó virágai ősszel nyílnak.

A vékony hanga napos, világos vagy félárnyékos szélvédett helyen, semleges, vagy savanyú jó vízáteresztő, tápanyagdús talajba ültetve fejlődik szépen. Rendszeres öntözést igényel. Öntözzük körültekintően ugyanis a föld kiszáradására és a pangó vízre is érzékeny.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Tauno Erik; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Nadja Korotkova; Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian; Flickr / Szerző: Katya / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: netzroot / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0

Források: Botanikaland – Csicsóka; Fitoland – Vékony hanga; Botanikaland – Vékony hanga

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert