Hagymások és évelők

A csinos szellőrózsa (Anemone blanda) gondozása

csinos szellőrózsa
Kép forrása: Pixabay.com

A csinos szellőrózsa (Anemone blanda) bemutatása, gondozása

csinos szellőrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A csinos szellőrózsa (Anemone blanda) alacsony termetű évelő növény, melyet ültethetünk sziklakertbe, szegélyezhetünk vele kerti utakat, vagy színt vihetünk a fák és cserjék alatti területekre tavasszal.

Növény levélzetét szeldelt fogazott levelek alkotják, fehér, kék, rózsaszín vagy lila virágai vékony száron nyílnak tavasszal. A virágzás után a növény visszahúzódik, ezt vegyük figyelembe az ültetésekor.

A csinos szellőrózsa ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Növekedési és virágzási időszakában szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, nyáron már csak ritkán kell öntözni.

Bár jó fagytűrő növény, az erős fagyok ellen takarással érdemes védeni. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként megtámadja lisztharmat, a kártevők közül pedig a csigák.

Szaporítani magról lehet, valamint nyáron rizómaosztással. Ha magról szaporítjuk, akkor a kikelt növények az első évben nem fognak virágozni.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők