kamilla

Az orvosi székfű (Matricaria chamomilla) bemutatása, gondozása

kamilla

Kép forrása: Pixabay.com

Az orvosi székfű (Matricaria chamomilla) kb. 20-40cm-es magasságot elérő egynyári növény, mely számos gyógyhatással rendelkezik, az egyik legismertebb és leghasznosabb gyógynövény. A mérsékelt övben elterjedt növény, Magyarországon az alföldi szikes pusztákon, parlagokon, és útszéleken is előfordul.

A német kamilla vagy magyar kamilla néven is ismert növény levélzetét sallangosan osztott levelek alkotják, szára elágazó. Sárga csöves virágokból valamint fehér nyeles virágokból álló jellegzetes külsejű és illatú virágai a tavasz második felében, valamint a nyár első felében nyílnak.

Az orvosi székfű egyszerűen nevelhető meleg és fényigényes növény, mely napos, világos helyen, normál kémhatású, vagy meszes, jó vízáteresztő talajban fejlődik legszebben. Jó szárazságtűrő és kiváló önvető képességű növény. Szaporítani őszi és tavaszi magvetéssel is lehet.

A kamilla szaporítása magvetéssel

Kamilla vetése beltérben

A kamilla előneveléséhez kamilla magokra, komposztra, kicsi cserepekre, vagy palántanevelő tálcára van szükség. Töltsük meg ezek valamelyikét komposzttal, és nedvesítsük át őket. A felszínükre szórjunk a magokból. Takarásra nincs szükség, elég, ha kicsit a felszínhez nyomjuk őket. A csírázás ideje kb. 2 hét. A kikelt növénykék szoktatás után végleges helyükre ültethetők.

Kamilla vetése tavasszal

A kamilla magjait áprilisban vethetjük el, ehhez nem kell mást tenni, mint előkészíteni az ágyást. Ha több sorba vetnénk, akkor a sorok között legalább 30cm sortávot hagyjunk. A magokat elég a felszínre szórni. A fiatal növényeket, ha túl sűrűn keltek, ritkítsuk meg, a tövek ideális távolsága 20-30cm.

Kamilla vetése ősszel

Az őszi vetéshez augusztus vége, szeptember eleje az ideális időpont. Ássuk fel mélyen az ágyást, majd gereblyével egyengessük el a felszínét. Szórjuk el egyenletesen a magokat, majd maximum 1cm mélyre nyomjuk őket a talajba. Az ilyenkor vetett kamilla áttelel, és tavasz végén már ontja virágait.

A kamilla gyógyhatásai, hatóanyagai, felhasználási lehetőségei

A kamilla virágát lehet gyógyászati célra felhasználni, melyet júniusban és júliusban lehet gyűjteni. Se, a még bimbós, sem pedig a túlnyílt virágok nem alkalmasak a gyűjtésre, utóbbi a száradás után szétesik. Gyűjteni szedőfésűvel a legkönnyebb.

A kamilla hatóanyagai, felhasználási lehetőségei

Hatóanyagai közül a flavonoidok, glikozidok, kumarinok a legjelentősebbek, emellett illóolaj tartalma is számottevő. Illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. Rengeteg gyógyhatása ismert, külsőleg és belsőleg is használható.

Készíthető belőle fürdő, borogatás, használható gőzölésre és inhalálásra, valamint teaként is fogyasztható. A kozmetikai ipar, bőr és hajápoló termékek alapanyagaként is hasznosítja.

A kamilla gyógyhatásai

kamilla

Kép forrása: Pixabay.com

A légúti fertőzések tünetei, valamint a köhögés kamillás gőzöléssel enyhíthető. A torok, fogíny és száj gyulladásai kamillás gargalizálással és szájöblögetéssel kezelhetők. A szájban lévő aftákat és sebeket szintén gyógyíthatjuk öblögetéssel. A kamillával való inhalálás a hörghurutra hatékony gyógyír.

A kamillából készített tea enyhíti a bélgyulladás, a hányinger, rosszullét tüneteit, valamint a gyomorpanaszokat. Sebek, a körömágy gyulladása, a pattanások és tályogok külsőleg kezelhetők vele. Enyhíti a menstruációs görcsöket, a belőle készített ülőfürdő az altesti gyulladásokat csökkenti.

A kamilla a hasfájós babák görcseit is mérsékli, valamint nyugtatólag hat rájuk. A kamillából készített illóolaj szintén enyhén nyugtató hatású, csökkenti az idegességet. A homeopátia a fogzási fájdalmak csillapítására ajánlja.

Teáját a kisgyerekek is bátran fogyaszthatják, azonban fontos tudni, hogy az arra érzékenyeknél, még a kamilla is képes allergiás reakciókat kiváltani. Ilyen esetben ne használjuk tovább!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: GazigazítóHázipatika;

Comments are closed.