sárgaviola

A sárgaviola (Erysimum cheiri) bemutatása, gondozása

sárgaviola

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David Monniaux

A sárgaviola (Erysimum cheiri) kb. fél méteres magasságot elérő, rendkívül mutatós kétnyári növény, mely hazánkban is népszerű dísznövény.

A Dél-Európából származó virág népszerűségét illatos, élénksárga, narancssárga, vagy barnásvörös színben játszó virágainak köszönheti.

Látványos virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében díszítenek. Levélzetét sötétzöld, kissé szürkés árnyalatú hosszúkás, vékony levelek alkotják, melyek a szár teljes hosszában sorakoznak.

A sárgaviola fényigényes növény, ültetési helyéül tűző napos, vagy félárnyékos helyet egyaránt választhatunk.

Talajok közül leginkább a mérsékelten meszes, kevésbé kötött talajokat kedveli, de egyébként nem kényes a talaj típusára. Vízigénye átlagos, ezért mérsékelt öntözést igényel.

Nagyon hideg teleken a fagyok károsíthatják, ez megelőzhető, ha cserépbe ültetve átteleltetjük, vagy takarással óvjuk. Betegségek általában nem károsítják, kártevők közül néha gondot okozhatnak a meztelencsigák és a csigák, egyéb kártevője nincs.

Szaporítani magvetéssel lehet. Magjait vessük el május-júniusban, a palántákat, pedig nyár végén, ősz elején ültessük végleges helyükre.

Tél végén és márciusban beltérben is nevelhetünk palántát, melyeket, a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David Monniaux

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények