Dracaena fragrans

A sárkányfa (Dracaena) bemutatása

A sárkányfa vagy dracéna fajok (Dracaena) népszerű és rendkívül dekoratív növények. Természetes élőhelyük a Kanári-szigetek, a trópusi és szubtrópusi Afrika, Madagaszkár, Ázsia és a dél-kelet-ázsiai szigetek. Átlagos igényű szobanövények, néhány egyszerű tanácsot betartva sokáig az otthonunk díszei maradnak.

A dracéna fajok közül szobanövényként leggyakrabb a sávos dracénát (Dracaena deremensis), a tarka sárkányfát (Dracaena marginata), az illatos sárkányfát (Dracaena fragrans), a fehérszélű sárkányfát (Dracaena sanderiana), melyet szerencsebambusz néven is forgalmaznak, valamint a Dracaena ‘Compacta’-t tartjuk.

Amellett, hogy nagyon mutatós növények, rendkívül hasznosak is, mivel nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkentik, hanem a benzol, a formaldehid, a triklór-etilén, valamint a xylol mennyiségét is. Ezek az anyagok megtalálhatók pl. a bútorok kötőanyagaiban, a lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegekben, a szigetelésekben és a cigarettafüstben is.

Gyakori dracéna fajok

Sávos dracéna (Dracaena deremensis)

Dracaena deremensis

Kép forrása: CityPlant.hu

A sávos dracéna az egyik legismertebb sárkányfa faj, több változata is rendszeresen megtalálható a kertészetek kínálatában. A sárkányfák eredeti élőhelyükön pálma méretűvé fejlődnek, szobanövényként tartva a 2 méteres magasságot nem nagyon haladják meg.

A Dracaena deremensis ’Compacta’, az alapfaj egy alacsonyabb, kompakt növekedésű, bokros változata, mely egyszínű, sötétzöld leveleivel díszít.

A Dracaena deremensis ’Janet Craig’ változat levélzete nagyon hasonló a ’Compacta’-hoz, azonban magassága jóval nagyobb, mutatós levélüstöke a karcsú törzs végén helyezkedik el.

A Dracaena deremensis ’Warneckii’ szintén az alapfaj egy magasabbra növő változata, levelei azonban csíkosak, zöld és bézs színben játszanak.

Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans)

Dracaena fragrans

Kép forrása: CityPlant.hu

Az illatos dracéna az egyik legnépszerűbb dracéna faj, a kertészeti üzletek rengeteg változatban forgalmazzák. Levelei szélesek és csíkosak, a törzs tetején, látványos levélüstököt formáznak. A különbség az egyes változatok között főként a levelek és a leveleket díszítő csíkok színében van.

A Dracaena fragrans ’Massangeana’ az egyik leggyakrabban forgalmazott változat, a levelek alapszíne világoszöld, míg a levelek közepén húzódó sáv egészen élénk sárgászöld árnyalatú.

A Dracaena fragrans ’Lemon lime’ szintén megtalálható a kertészetek és webshopok kínálatában. A széles levelek közepe zöld színű, míg a levelek szegélye egy széles sávban sárgába hajló, sárgászöld árnyalatú.

Az üzletekben még a Dracaena ‘Golden Coast’, Dracaena fragrans ’Yellow Coast’, Dracaena fragrans ’Surprise’ variánsok fordulnak elő, ezek gondozása megegyezik a legnépszerűbb fajtákéval.

Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Dracaena marginata

Kép forrása: CityPlant.hu

A tarka sárkányfa az illatos dracénától (Dracaena fragrans) és a sávos dracénától (Dracaena deremensis) markánsan különböző dracéna faj. Levelei sokkal keskenyebbek, mint az előbbi két sárkányfáé. A levélüstököt alkotó vékony, hosszú levelek ívesen visszahajlanak.

A Dracaena marginata ’Bicolor’ két színárnyalatú változat, a zöld levelek vékony szegélye pirosas árnyalatú.  A Dracaena marginata ’Tricolor’ zöld, bézs és pirosas színárnyalatú.

A sárkányfa (Dracaena) igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A sárkányfa világos, vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a teljesen napos helyeket kerüljük a lakásban való elhelyezése során.

A csíkos levelű fajtákat a lehető legvilágosabb helyre tegyük, ellenkező esetben leveleik visszazöldülnek, de esetükben is figyelni kell rá, hogy tűző nap ne érje őket.

A számukra ideális hőmérséklet 18-25 fok között van, az átlagos szobahőmérséklet így teljesen megfelel.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során földjét állandóan tartsuk enyhén nyirkosan, fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó vizet is kerüljük, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól, nyár végéig kéthetente tápoldatozzuk. Ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás. 

Párásítás, átültetés, szaporítás

A növényt gyakran permetezzük, mivel a száraz levegőt nem kedveli. Két évente ültessük át B virágföldbe. A tarka fajták csak fűtött szaporítóágyban szaporíthatók törzsdarabokkal, fej vagy szárdugványról. Egyes fajok magról is szaporíthatók.

Ha a sárkányfa megnyúlt, illetve felkopaszodott, akkor levághatjuk a kb. 20-30cm-es leveles csúcsát, és meggyökereztethetjük, a vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény. Ha nem sajnáljuk, akkor akár az egész törzset feldarabolhatjuk, és a darabokat földbe ültetve meggyökereztethetjük.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, esetleg félárnyékos helyet keressünk a sárkányfa számára. Tűző napra ne tegyük. Félárnyékos helyre inkább a sima levelű változatokat válasszuk, a csíkos fajták csíkjai kifakulhatnak, ha kevés a fény.

Öntözés: öntözzük rendszeresen, de mértékkel, ne hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot, ősztől elhagyhatjuk a tápoldatozást.

Párásítás: a száraz levegőt nem kedveli, ez pl. a fűtési szezonban jelenthet problémát. Gondoskodjunk párásításról.

Átültetés: elég kb. 2 évente átültetni, ehhez B virágföldet válasszunk.

Szaporítás: a levágott leveles hajtáscsúcs meggyökereztetésével, valamint törzsdarabjaival szaporítható.

Képek forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények