kerti madárbirs

A madárbirs (Cotoneaster) bemutatása, gondozása

A madárbirs nemzetségbe terülő és felálló növekedésű örökzöld és lombhullató cserjéket sorolunk. Cikkünkben 9 madárbirs (Cotoneaster) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis) bemutatása, gondozása

A kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis), egy vízszintesen elterülő növekedésű, mutatós piros bogyóival díszítő talajtakaró cserje, mely Kínában őshonos.

kerti madárbirs

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY-SA 2.0

Maximális magassága 60-80cm körül van, ágrendszere szinte vízszintesen álló ágakból áll. Ültethetjük talajtakaróként, de rézsűk és előkertek beültetésére is jó választás lehet.

Díszítőértékét ősszel hozott, élénk piros bogyós termései, valamint apró, fényes, kerek formájú elszíneződő levelei adják. További előnyös tulajdonsága, hogy nem különösebben igényes növény, gondozása egyszerű.

Ültetésekor napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk számára, jó vízáteresztő talajba ültessük.

Jól tolerálja a szárazságot, elég csak a fiatalabb növényeket öntözni, vagy hosszabb, tartós szárazságban adni neki egy kis vizet.

Csak a beteg és elhalt hajtásait kell eltávolítani, egyéb metszést nem igényel. Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

2. Hjelmqvist-madárbirs (Cotoneaster hjelmqvistii) bemutatása, gondozása

Hjelmqvist-madárbirs

Kép forrása: Saxifraga / Szerző: Peter Meininger

A Hjelmqvist-madárbirs (Cotoneaster hjelmqvistii) kb. 1,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely főként piros bogyós terméseivel lehet kertünk dísze. Levélzetét kerekded, sötétzöld fényes felületű levelek alkotják, melyek ősszel gyakran vöröses árnyalatban játszanak.

Rózsaszín árnyalatú virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak, virágzása nem igazán látványos. Őszre beérő piros termései annál inkább! A megannyi narancs-piros termés nagyon hosszan megmarad a növényen.

A Hjelmqvist-madárbirs viszonylag igénytelen, egyszerűen nevelhető cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Utóbbi helyen kevesebb termést hoz, és őszi lombszíneződése sem olyan szép.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő képességű, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli, a talaj kémhatására nem kényes.

Jól tolerálja a szárazabb környezetet, elég csak a fiatalabb növényeket öntözni, vagy hosszabb, tartós szárazságban adni neki egy kis vizet.

Elég csak a beteg és elhalt hajtásait eltávolítani, egyéb metszést nem igényel. Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet leggyorsabban, de magról is szaporítható.

3. Szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri) bemutatása, gondozása

szőnyegmadárbirs

Kép forrása: Flickr / Szerző: SuperFantastic / Licence: CC BY 2.0

A szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri) elterülő habitusú, alacsony kb. 0,5 méteres maximális magasságot elérő örökzöld cserje, mely talajtakaróként ültethető.

Levélzetét tojásdad, fényes, bőrszerű levelek alkotják, melyek ősszel időnként bronzos árnyalatot kapnak. A tavasz második felében fehér virágokat hoz, virágai gyakran magányosan állnak.

Bár virágzása kölcsönöz neki valamennyi díszítőértéket, igazán látványossá őszre kifejlődő fényes, piros termései teszik.

A szőnyegmadárbirs igénytelen, egyszerűen nevelhető cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Jól tolerálja a szárazabb környezetet is.

Elég csak a beteg és elhalt hajtásait eltávolítani, egyéb metszést nem igényel. Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani bujtással és dugványozással és magról lehet.

4. Dúsvirágú madárbirs (Cotoneaster multiflorus) bemutatása, gondozása

dúsvirágú madárbirs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

A dúsvirágú madárbirs (Cotoneaster multiflorus) kb. 3-4 méteres maximális magasságot és szélességet elérő lombhullató cserje, mely nemcsak terméseivel, hanem virágaival is kertünk dísze lehet. 

A növény levélzetét kicsi, tojásdad alakú sötétzöld levelek alkotják, sűrűn borítják az ívesen hajló hajtásokat. Hófehér visszafogott illatú virágai jellemzően a tavasz második felében nyílnak.

Augusztusban kezdenek kifejlődni mutatós termései melyek, bíbor lila és vöröses színben játszanak, a madarak számára is kedvelt csemegék.

A dúsvirágú madárbirs napos, világos, esetleg félárnyékos helyre is ültethető viszonylag kevés gondoskodást igénylő cserje. Talajjal szemben nincsenek igazán különleges igényei, túlságosan kötött talajba ne ültessük, mert gyökérrothadást eredményezhet.

Az idősebb példányok jó szárazságtűrő képességgel rendelkeznek, a fiatal növények rendszeres öntözést igényel. Metszeni nem szükséges, elég csak a beteg és elhalt hajtásokat levágni.

Kártevők általában nem károsítják, a tűzelhalás időnként megtámadhatja. Szaporítani dugványozással, valamint magról is lehet.

5. Dústermésű madárbirs (Cotoneaster dielsianus) bemutatása, gondozása

dústermésű madárbirs

Kép forrása: British-wild-flowers.co.uk

A dústermésű madárbirs (Cotoneaster dielsianus) kb. 2 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely Délnyugat-Kínában őshonos. Inkább széltében növekedik, hajtásai finoman visszahajlanak.

Levélzetét mélyen erezett, bőrnemű tojásdad levelek alkotják, a levelek fonákja ezüstös árnyalatú és molyhos. Halvány rózsaszín virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak, de nem különösebben díszesek. Annál inkább a piros színű, bogyós termések, amelyek ősszel érnek be.

A dekoratív piros bogyókat előszeretettel fogyasztják a madarak télen, a termések emberi fogyasztásra nem alkalmasak, enyhén mérgezők.

A dústermésű madárbirs nagyon igénytelen, egyszerűen kezelhető növény, egyedül a tűzelhalás okozhat problémát. Napos, világos, esetleg félárnyékos helyen nagyon szépen fejlődik. Az elhalt vagy beteg ágak levágásán kívül más teendőnk nem akad vele.

Szaporítani dugványozással, félfás dugvánnyal, valamint magról lehet.

6. Svéd madárbirs (Cotoneaster x suecicus) bemutatása, gondozása

Cotoneaster × suecicus 'Juliette'

Cotoneaster × suecicus ‘Juliette’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: pépiniériste 85 / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A svéd madárbirs (Cotoneaster x suecicus) a tibeti madárbirs (Cotoneaster conspicuus) és a szőnyegmadárbirs (Cotoneaster dammeri) keresztezésével létrehozott elterülő habitusú, alacsony örökzöld cserje, mely talajtakaróként, rézsűk beültetésére, valamint alacsony térelválasztóként ültethető. Levélzetét kicsi, ovális levelek alkotják, a tavasz második felében fehér virágokat hoz. Bár virágai kölcsönöznek neki valamennyi díszítőértéket, igazán látványossá őszre kifejlődő piros termései teszik. Termései hosszan díszítenek, a madarak előszeretettel fogyasztják őket. A termések emberi fogyasztásra nem alkalmasak, enyhén mérgezők.

A svéd madárbirs napos, világos vagy félárnyékos helyen, nem túl nedves, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legszebben. Elviseli a szárazságot, de ennek ellenére meghálálja a rendszeres öntözést. Metszeni elég csak akkor, ha szeretnénk alakítani.

Nem kimondottan kényes növény, de megtámadhatja tűzelhalás, a kártevők közül pedig a levéltetvek és a pajzstetvek. Szaporítani dugványozással lehet.

7. Ragyogólevelű madárbirs (Cotoneaster divaricatus) bemutatása, gondozása

ragyogólevelű madárbirs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

A ragyogólevelű madárbirs (Cotoneaster divaricatus) kb. 2-3 méteres maximális magasságot elérő, sűrűn bokrosodó habitusú lombhullató cserje, mely Kínából származik.

Nyíratlan sövénykényt, cserjecsoportok tagjaként vagy rézsűk aljába ültetve egyaránt otthonunk dísze lehet. Levélzetét kerekded formájú, fényes felületű, sötétzöld, ősszel pirosra színeződő levelek alkotják. 

Fehér virágai a tavasz végén, nyár első felében nyílnak, jellegzetes piros termései őszre fejlődnek ki és borítják be szinte a teljes növényt.

A ragyogólevelű madárbirs viszonylag igénytelen, egyszerűen nevelhető cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Jól tolerálja a szárazabb környezetet, valamint a szennyezett városi levegőt is.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő képességű, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli.  Elég csak a beteg és elhalt hajtásait eltávolítani, egyéb metszést nem igényel.

Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a takácsatkák támadhatják meg főleg meleg és száraz körülmények között. Szaporítani dugványozással lehet.

8. Hamvas madárbirs (Cotoneaster glaucophyllus) bemutatása, gondozása

hamvas madárbirs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: John Tann

A hamvas madárbirs (Cotoneaster glaucophyllus) kb. 2,5-3méteres maximális magasságot elérő, lassan növekvő örökzöld cserje mely szoliterként, vagy sövénynövényként is ültethető. 

Levélzetét tojásdad alakú, sötétzöld színű bőszerű, fonákjukon molyhosan fehér levelek alkotják. Fehér virágai nyár elején nyílnak. Piros bogyói nagyon hosszan díszítenek, színt visznek a téli, színekben szegény kertbe is.

A hamvas madárbirs viszonylag igénytelen, egyszerűen nevelhető cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő képességű, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli.

Bár télálló növény, az erős fagyok károsíthatják, ezért lehetőség szerint védett fekvésbe ültessük. Jól tolerálja a szárazabb környezetet, valamint a szennyezett városi levegőt is.

Elég csak a beteg és elhalt hajtásait eltávolítani, egyéb metszést nem igényel. Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

9. Fűzlevelű madárbirs (Cotoneaster salicifolius ‘Herbstfeuer’) bemutatása, gondozása

fűzlevelű madárbirs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

A fűzlevelű madárbirs (Cotoneaster salicifolius ‘Herbstfeuer’) e változata, talajtakaróként, előkerti szoliter növényként ültethető kb. 50-60cm magas örökzöld cserje. A sűrűn elágazó cserje hajtásait keskeny, lándzsás, erősen erezett, sötétzöld kissé bőrnemű levelek alkotják.

Díszét nemcsak levéltömege adja. Nyár elején nyílnak hófehér virágai ezekből fejlődnek ki őszre élénkpiros, bogyós termései. Bogyós termései nagyon hosszan a növényen maradnak, sokáig díszítenek.

A fűzlevelű madárbirs viszonylag igénytelen, egyszerűen nevelhető cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Jól tolerálja a szárazabb környezetet is.

Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY-SA 2.0; Saxifraga / Szerző: Peter Meininger; Flickr / Szerző: SuperFantastic / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Sten Porse; British-wild-flowers.co.uk; Flickr / Szerző: pépiniériste 85 / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova; Wikipédia / Szerző: John Tann; Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Botanikaland – Hjelmqvist madarbirs; Botanikaland – Hamvas madárbirs

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék