hortenzia

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) bemutatása, gondozása

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepesen magas, bokrosodó növekedésű évelő növény, mely levélzetével, valamint hangsúlyos gömb alakú virágaival díszít. A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak.

Különféle színváltozatokban előforduló, rózsaszín, fehér, világoszöld, lila és néha kék színben játszó virágai a nyár első felétől nyílnak. Mutatós virágai miatt, kiváló szoliter növény, de nevelhetünk belőle természetes hatású, laza sövényt is a tövek egymás mellé ültetésével.

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia ültetési helyéül félárnyékos helyet célszerű választani, a tűző napot, kánikulát rosszul viseli. Leginkább a savanyú talajokat kedveli, valamint fontos, hogy földje mindig legyen kissé nedves. Célszerű az öntözéshez esővizet használni, ugyanis a hortenzia kifejezetten kedveli a lágy vizet.

A téli fagyok ellen talajtakarással kell védeni a növényt, tavasszal pedig érdemes kicsit visszavágni, ezzel dúsabb virágzást érhetünk el. Szaporítani a nyár első felében lehet dugványozással. A szaporítás másik módja a tőosztás.

A hortenzia szaporítása

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia dugványokkal való szaporításához vágjunk le kb. 15cm-s, ceruza vastagságú, egészséges hajtásokat, és szedjük le az alsó levélpárokat róluk. Mártsuk a hajtások szárát gyökereztető hormonba, és ültessük el őket, laza szerkezetű földbe.

Öntözzük be a dugványokat, és a hajtásokat nem érintve húzzunk zacskót a cserepekre, ez biztosítja a gyökeresedéshez szükséges páratartalmat. Minden nap szellőztessük a dugványokat és öntözzük őket mértékkel. A gyökeresedés kb. 1 hónap alatt megy végbe. A fiatal növényeket ősszel lehet elültetni.

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A tőosztáshoz a kiásott tövek maximum 3 részre osszuk szét, és ültessük el a kertbe a leválasztott egészséges hajtásokat.

Miért lesz a kék hortenziából rózsaszín? Hogyan őrizhető meg a kék árnyalat? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ, az alábbi videóból:

Összefoglalva:

Ültetési hely: ültessük félárnyékos helyre, a tűző napot kimondottan rosszul viseli.

Ideális talaj: lehetőleg savanyú kémhatású talajba ültessük. Szereti, ha talaja nedves.

Öntözés: tartsuk földjét nedvesen, ha lehetőségünk van rá, az öntözéshez használjunk esővizet, mivel a hortenzia kedveli a lágy vizet.

Egyéb teendők: télen érdemes a hortenziát takarással óvni a fagyoktól, tavasszal célszerű megmetszeni, így dúsabban virágzik majd.

Szaporítás: nyár elején dugványozással szaporítható, valamint tőosztással is szert tehetünk új növényre.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék