karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) bemutatása, gondozása

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: WayneRay

A karácsonyi kaktusz, rákkaktusz vagy tagoltlevélkaktusz (Schlumbergera) Brazíliából származó, hazánkban kifejezetten kedvelt szobanövény.

Látványos virágzatát az októbertől-márciusig terjedő időszakban hozza. Ahhoz, hogy elősegítsük a téli virágzást, a nyári időszakban hagyjuk el a tápoldatozást, és csak mértékkel öntözzük.

Ősszel, világos, de nem túl meleg helyen helyezzük el a lakásban, és kezdjük meg heti egyszeri tápoldatozását. A növény helye legyen állandó, ne forgassuk cserepét, és ne helyezzük át.

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dwight Sipler

Kerüljük a túlságosan meleg környezetet, mivel nagy melegben nem virágzik a növény, és bimbói is lehullnak. Ideálisnak a 15-20 fok tekinthető. A huzatot szintén nem szereti.

Figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl a növényt. A sárguló, puha levelek a túlöntözés jelei. Nyáron ritkábban, ősztől valamivel gyakrabban öntözzük, földjét tartsuk kissé nedvesen, a pangó vizet kerüljük.

Átültetni legalább kétévente egyszer érdemes, ezzel elősegíthető a bőséges virágzás. Szaporítása szárdugványokkal történik.

A karácsonyi kaktusz szaporítása dugványozással

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A karácsonyi kaktusz szaporítása nagyon egyszerű, tavasszal szárdugványok segítségével szaporíthatjuk.

A tavaszi dugványozáshoz, kisméretű cserepekre, lazább földkeverékre, valamint a karácsonyi kaktuszról leválasztott szárdarabokra van szükség. Laza szerkezetű ültetőközeget tőzeg és homok keverékéből készíthetünk.

Töltsük meg a cserepeket a földkeverékkel, és nedvesítsük meg. A dugványozáshoz Y alakú, 3kis szártagból álló egészséges darabokat válasszunk le a növényről, és hagyjuk őket pár órán át száradni.

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

Dugjuk a darabokat a földbe, és biztosítsunk mérsékelten nedves, párás környezetet, azonban inkább csak permetezzünk vízzel, a túlöntözést kerülni kell.

A cserepek számára világos, de nem tűző napos helyet keressünk. Ilyen feltételek mellett kb. 2-3 hét alatt gyökereznek a dugványok. Amikor a dugványok már gyökeresek és növekedésnek indulnak, átültethetők nagyobb cserépbe.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: WayneRay; Wikipédia / Szerző: Dwight Sipler; Pixabay.com

Források: Hobbikert; Karácsonyi kaktusz.hupont

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények