lantlevelű fikusz

A Ficus növénynemzetség Ázsia, Amerika és Afrika trópusi és szubtrópusi területein honos növényfajokat foglal magában. Közülük a hazai kertekbe is egyre gyakrabban ültetett füge (Ficus carica) a legismertebb, de a nemzetség tagjai között számtalan népszerű szobanövény is megtalálható.

Ezek közé tartozik a kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica), valamint a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata), amelyek régóta otthonunk díszei. Az utóbbi időben újabb fajták is teret hódítottak, mint például a serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) és a Ficus microcarpa ’Ginseng’, amely különösen kedvelt a kezdő bonsai tartók körében.

A szobanövényként tartott fikuszok ápolása különleges figyelmet igényel. Bár nincsenek speciális igényeik, hajlamosak a hirtelen környezeti változásokra és a szélsőséges feltételekre érzékenyen reagálni. Gyakori probléma a levélhullás, ezen túlmenően, számos kártevő is fenyegetheti őket.

Különösen figyelemre méltó fikusz faj a lantlevelű fikusz, amely nagyméretű, lant alakú leveleivel nemcsak látványos, de kifejezetten egyedi megjelenésű szobanövény. Tágas terekben, például egy világos nappaliban, különösen jól mutat.

Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk az igényeit és gondozását, kitérünk a növényvédelmi teendőkre, valamint a szaporításra is.

A lantlevelű fikusz igényei és gondozása

A lantlevelű fikusz esetében a helyválasztás kulcsfontosságú: a növénynek világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre van szüksége a lakásban. Fontos, hogy a helyiség kellemesen meleg, és huzattól mentes legyen. A száraz, forró vagy túlságosan hideg levegő, egyaránt ártalmas lehet, ezért kerüljük a fűtőtestek és a légkondicionálók közelségét.

A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében közvetlen és közvetett párásítást is ajánlott alkalmazni. A növény leveleit rendszeresen permetezzük vízzel, a növénytartót pedig helyezzük vízzel és kavicsokkal töltött tálcára. Ez nemcsak a növényünk komfortját szolgálja, hanem segít megelőzni bizonyos kártevők megjelenését is, amelyek a száraz környezetet kedvelik.

A lantlevelű fikusz rendszeres, de körültekintő vízellátást igényel, kerülni kell a túlöntözést és a pangó víz kialakulását, ősztől kezdve csökkentsük az öntözések gyakoriságát. A megfelelő fejlődés érdekében, nyáron javasolt kéthetente tápoldatozni.

Gyors növekedése miatt évente érdemes átültetni kora tavasszal, a cserép, amibe ültetjük, legyen kicsivel nagyobb az előzőnél. Az átültetés során, fontos a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj használata. Az idősebb, nagyobb növények esetében, ha az átültetés nehézkes, jó megoldás lehet, ha a felső földréteget cseréljük friss virágföldre.

A metszés, fontos része a lantlevelű fikusz gondozásnak, ez magában foglalja a sérült levelek eltávolítását, valamint a túlnőtt és egymást keresztező ágak levágását. A vágást a törzstől kb. 2,5 cm-re ejtsük, hogy elkerüljük a növény sérülését.

Az elhalt, barna leveleket érdemes először óvatosan meghúzni, hogy eldönthessük, le kell-e vágni őket, sok esetben maguktól is elválnak a törzstől. A metszéshez sterilizált, éles metszőollót használjunk, és vegyünk fel kesztyűt a fikusz tejnedve miatt. Érdemes a padlót is leteríteni, így a munka végeztével nem kell sokat vesződnünk a takarítással.

Gyakori betegségek és kártevők

A lantlevelű fikusz érzékeny a környezeti stresszre, mely gyakran levelek elvesztéséhez vezet. Ennek okai változatosak lehetnek, az alulöntözés, a túlöntözés, a nem megfelelő fényviszonyok, az alacsony páratartalom, a hőmérséklet-ingadozás, a huzat, valamint a kártevők jelenléte is okozhat levélhullást.

Gyakori kártevői közé tartoznak a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák, ezek ellen a megfelelő tartási körülmények biztosításával, természetes módszerekkel (szappanos vizes lemosás), valamint az üzletekben kapható rovarölő készítményekkel védekezhetünk.

A lantlevelű fikusz szaporítása

A lantlevelű fikusz szaporításának legegyszerűbb módja a dugványozás. Ehhez válasszunk egy legalább 30 cm hosszúságú szárdarabot, amelyen néhány levél is található, és távolítsuk el az alsó leveleket, a dugvány felső részén egy levelet hagyjunk meg.

Állítsuk egy vízzel teli üvegbe vagy vázába, és biztosítsunk számára kellemesen meleg, világos környezetet. A vizet legalább hetente cseréljük, ha zavarosnak tűnik, akkor ennél gyakrabban. Néhány hét elteltével fehér kis dudorok jelennek meg a szár tövén, ezekből fejlődnek ki a növény gyökerei.

Amint a gyökerek elérik a 2,5-5 cm-es hosszúságot, a dugvány elültethető jó szerkezetű, laza földkeverékkel megtöltött virágcserépbe. Fontos, hogy a talajt tartsuk nedvesen, ugyanakkor a túlöntözést kerüljük.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a lantlevelű fikusz gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények