Szobanövények

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) gondozása

lantlevelű fikusz
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) bemutatása, gondozása

lantlevelű fikusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A fikuszok az eperfafélék családjába tartozó növények, melyek a trópusi és szubtrópusi területeket népesítik be. Ennek a családnak a  tagja a közönséges füge is (Ficus carica).

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) a trópusi Afrika területéről elterjedt, nagyméretű levéldísznövény, amely különleges formájú leveleivel díszít. A lantlevelű fikusz, több más fikuszfajtához hasonlóan mérgező!

A növény díszét, a nevét adó, hangszert formázó, világoszöld, erősen erezett levelei adják. Nagyméretű szobanövény, ezért mindenképpen biztosítsunk számára, elegendő helyet, szépsége, akkor érvényesülhet igazán.

Elhelyezés, hőmérséklet

Nincsenek különleges igényei, csak a szélsőséges körülményeket nem szereti (erős napsütés, túl meleg és túl száraz levegő, túl hideg és nedves környezet, huzat).

Ahogy a legtöbb fikusz, így a lantlevelű fikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk, mivel erre a levelek ledobásával reagál a növény. Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, és huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Szaporítani dugványozással lehet, ehhez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. A dugványozáshoz levágott hajtáscsúcsot és szárdugványt is használhatunk!

Metszés

A fikuszokat metszéssel alakíthatjuk, különösen jól alakítható a Ficus microcarpa, a kislevelű fikusz (Ficus benjamina), és a hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia).

Munka előtt érdemes kesztyűt húzni, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. Érdemes lentről felfelé haladva végezni a metszést. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk szintén ledobhatja a leveleit.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények