Szobanövények

A szobafikusz (Ficus elastica) gondozása

szobafikusz
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A szobafikusz (Ficus elastica) bemutatása, gondozása

szobafikusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A fikuszok az eperfafélék családjába tartozó növények, melyek a trópusi és szubtrópusi területek lakói. Ebbe a családba tartozik a közönséges füge is (Ficus carica).

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnunk, annyira elterjedt szobanövény hazánkban is, ez a Malajzia és India területén őshonos levéldísznövény. Ismertsége és népszerűsége a kislevelű fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik csüngő ágú fikusz népszerűségével vetekszik.

Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté. Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítjuk számára a szükséges teret. A szobafikusz a mérgező szobanövények sorát gyarapítja!

A szobafikusz gondozása, igényei

szobafikusz

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés, hőmérséklet

Nincsenek extrém igényei, ahogy a legtöbb fikusz, így a szobafikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk. Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Tápanyag utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Szaporítani dugványozással lehet, ehhez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. A dugványozáshoz levágott hajtáscsúcsot és szárdugványt is használhatunk!

Metszés

A fikuszokat metszéssel alakíthatjuk, különösen jól alakítható a Ficus microcarpa, a kislevelű fikusz (Ficus benjamina), és a hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia).

Munka előtt érdemes kesztyűt húzni, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el

Érdemes lentről felfelé haladva végezni a metszést. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe. 

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk szintén ledobhatja a leveleit.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Mokkie

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények