kislevelű fikusz

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina) bemutatása, gondozása

A kislevelű fikusz vagy csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiából származó örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, itthon, szobanövényként tartva, általában 2 méteres magasságig fejlődik.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövénynek számít, beltéri növénydekorációk tervezésekor is előszeretettel használják, szép, fényes levélzete, és könnyed lombozata miatt. Fontos megemlíteni, hogy a növény, mérgező, veszélyt jelenthet kisállatainkra is.

Gondozása során a következetesség és az állandóság a két meghatározó tényező. Ha valamit elrontottunk, akkor növényünk lombvesztéssel, levelei ledobásával „hálálja” meg. Érzékeny a huzatra, a helyváltoztatásra, rosszul tűri a kevés fényt, valamint a helytelen öntözést is.

Elhelyezés, hőmérséklet

Világos helyen érzi magát legjobban, ahol tűző nap nem érheti sokáig. Válasszunk számára kellemesen meleg, világos helyet, ahol nincs huzat.

Öntözés, tápoldatozás

Közepes vízigényű növényként tartjuk számon, de érdemes inkább megvárni, hogy két öntözés között kicsit kiszáradjon a földje, télen még kevesebbet öntözzük.

Túlöntözéssel a gyökerek rothadását érhetjük el. A túlöntözést a levelek ledobásával jelzi a növény. Nyáron kéthetente tápoldatozzuk, meghálálja a növény!

Párásítás

A kislevelű fikusz, a legtöbb fikuszhoz hasonlóan nem szereti a száraz levegőt, ez ellen a levelek vízzel való permetezésével, azaz közvetlen párásítással védekezhetünk.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a viaszos pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésére lehet számítani, ha túl száraz és meleg levegőjű helyen tartjuk. Huzat és túlöntözés hatására ledobja a leveleit. Ha télen hűvös és nedves helyen van, ugyanúgy jelentkezhet levélvesztés.

Átültetés

Ha a fikusz kinőtte a cserepét, vagy már nagyon tömörödött és kimerült a földje, akkor tavasszal ültessük át B típusú virágföldbe.

Szaporítás

Szaporítása levéldugvánnyal, vagy félfás dugvánnyal történhet. A gyökeresedéshez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. 

A dugványok gyökeresedése lassú folyamat. Legyünk türelemmel, és gondozzuk, mérsékelten öntözzük a dugványokat, míg fejlődésnek indulnak.

Metszés

A fikuszokat metszéssel alakíthatjuk, illetve javíthatunk a formájukon, ha fényhiányos helyen megnyúltak. A metszéshez érdemes kesztyűt húzni, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. 

Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük elÉrdemes lentről felfelé haladva végezni a metszést. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe. 

Kép forrása: Adobe Stock

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények